nieuws

Serge Schoemaker renoveert wederopbouwschool

Architectuur

Serge Schoemaker Architects kreeg na een ontwerpend onderzoek onder de paraplu van Stichting Mevrouw Meijer de opdracht van Stichting Spaarnesant voor de renovatie en uitbreiding van wederopbouwschool Piramide Boerhave in Haarlem. De eerste fase wordt deze zomer gerealiseerd.

Serge Schoemaker renoveert wederopbouwschool

De basisschool is onderdeel van een karakteristieke groenstook in Schalkwijk. Het hoofdgebouw is in 1964 gebouwd als lagere school, in 1967 zijn hier een gymzaal en kleuterschool aan toegevoegd. De lokalen zijn ruim en licht. Met een heldere plattegrond en een semi-gestandaardiseerde bouwconstructie was de school voorloper van een reeks patioscholen in de jaren zestig.

Schoemaker Architects transformeert basisschool Haarlem 

Het ontwerp van Serge Schoemaker Architects (team: Sanne Knoll, Alexander Beeloo, Roxana Vakil Mozafari) voor de renovatie en uitbreiding maakt gebruik van de heldere gangenstructuur. Deze wordt ingezet als kapstok voor de uitbreiding. De gangeinden, welke nu eindigen in toiletgroepen, worden opengebroken waardoor zichtassen ontstaan naar de omgeving. Grote gekleurde ramen zullen de gangeinden van zowel binnen als buiten markeren.

De patio’s worden overdekt en ingericht als multifunctionele onderwijsruimten. De brede gangen die momenteel vol staan met werkplekken, worden hiermee vrijgespeeld. Groepsactiviteiten en vieringen die tot op heden plaatsvonden in de gymzaal naast de school, kunnen na de uitbreiding plaatsvinden in het hart van de school. Grote verspringende dakramen geven de collectieve ruimten een eigen ruimtelijk karakter.

Serge Schoemaker Architects kreeg de opdracht van het schoolbestuur na deelname aan het ontwerpend onderzoek van Stichting Mevrouw Meijer.  Deze stichting loopt voorop in een nieuwe visie op scholenbouw, waarin sloop en nieuwbouw niet langer de maatstaf is en waarin de kwaliteiten van de wederopbouwscholen worden herontdekt.

 

Reageer op dit artikel