nieuws

Rotterdamse gebiedsontwikkeling Hart van Zuid van start

Architectuur

In de omvangrijke gebiedsontwikkeling Hart van Zuid in Rotterdam is de bouw officieel gestart. Het gebied rondom het Zuidplein en Ahoy transformeert onder supervisie van Kraaijvanger tot een veelzijdig gebied waarin cultuur en sport, winkelen en horeca, congres- en holtefaciliteiten op een toegankelijke manier samenkomen. De totale omvang van deze gebiedsontwikkeling bedraagt circa 200 miljoen euro.

Rotterdamse gebiedsontwikkeling Hart van Zuid van start

De eerste bouwprojecten die worden uitgevoerd zijn de transformatie van voormalig deelgemeentekantoor Rotterdam Charlois tot een nieuw 50-meter zwembad en de uitbreiding van het Hoornbeeck College. Hart van Zuid is, samen met Rotterdam Central District en Stadshavens, een van de grootste gebiedsontwikkelingen van de stad Rotterdam.

Zwembad Hart van Zuid Rotterdam
Het nieuwe vijftig meter zwembad door Kraaijvanger wordt ingepast in het voormalige deelgemeentekantoor

Tijdens de meerjarige gebiedsontwikkeling ondergaat Ahoy een ingrijpende renovatie en een forse uitbreiding met een internationaal congrescentrum en een muziekhal. Op het Ahoy terrein is daarnaast ruimte voor een viersterren hotel en een bioscoop. De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid. Aan deze centrale as verrijst het kunstenpand ‘Pand Z’ met bibliotheek en theater, een ontwerp van De Zwarte Hond. Daarnaast wordt in het gebied het winkelprogramma beter toegankelijk door een betere aansluiting op de Gooilandsingel en is uitbreiding van het winkelprogramma mogelijk. Het nieuwe vijftig meter zwembad wordt ingepast in het voormalige deelgemeentekantoor. Bovendien krijgt het gebied veel betere en gebruiksvriendelijkere verbindingen; zo wordt het OV-knooppunt van metro en bus vernieuwd. De totale omvang van deze gebiedsontwikkeling bedraagt circa € 200 miljoen.

 Ahoy Rotterdam Hart van Zuid

Ahoy ondergaat een ingrijpende renovatie en een forse uitbreiding met een internationaal congrescentrum en een muziekhal

 Kunstenpand Hart van Zuid Rotterdam door De Zwarte Hond
Kunstenpand ‘Pand Z’ met bibliotheek en theater, een ontwerp van (impressie) De Zwarte Hond

 Bus en Metro Hart van Zuid Rotterdam
Het gebied krijgt veel betere en gebruiksvriendelijkere verbindingen; zo wordt het OV-knooppunt van metro en bus vernieuwd.

Met de gebiedsontwikkeling wil de gemeente Rotterdam het gebied rondom het Zuidplein en Ahoy ontwikkelen tot een volwaardig centrum voor Rotterdam Zuid. Het gebied wordt aantrekkelijker, toekomstbestendig en beter toegankelijk gemaakt voor bewoners, bezoekers, ondernemers, culturele en maatschappelijke organisaties. De eerste plannen voor de gebiedsontwikkeling Hart van Zuid zijn in 2013 gemaakt en verder uitgewerkt door Ballast Nedam; sinds april 2016 is Heijmans betrokken en hebben de partners een gelijk aandeel in de ontwikkeling.

 Gooilandsingel Hart van Zuid Rotterdam De Gooilandsingel wordt de verbindende, autoluwe schakel van Hart van Zuid

 Winkelcentrum Hart van Zuid Rotterdam Winkelcentrum Hart van Zuid

 Hotel Rotterdam Op het Ahoy terrein is ruimte voor een viersterren hotel en een bioscoop

Kraaijvanger is als supervisor en architect betrokken bij deze transformatie van Rotterdam Zuid. Karres en Brands landschapsarchitecten nemen de openbare ruimte voor hun rekening. Ballast Nedam (winnaar van de aanbesteding) en Heijmans hebben de mogelijkheid om in het gebied een aanvullend programma te ontwikkelen. Dit alles is verwerkt in de (in 2015 vastgestelde) Structuurvisie Hart van Zuid, die is opgesteld met inbreng van bewoners en ondernemers. Ballast Nedam en Heijmans blijven via onderhoud en beheer van een deel van de gebouwen en het openbaar gebied tot na 2040 bij het gebied betrokken.

Reageer op dit artikel