nieuws

Bakema-congres: Oproep papers architectuurtekeningen

Architectuur

Eind november vindt voor de derde maal een congres van Jaap Bakema studiecentrum plaats. Onder de titel “Between Paper and Pixels – Transmedial traffic in architectural drawing” wordt samen met Het Nieuwe Instituut een tweedaagse bijeenkomst over de architectuurtekening georganiseerd. Het congres is bedoeld voor architecten en academici. Tot en met 29 augustus kunnen papers worden ingestuurd.

Bakema-congres: Oproep papers architectuurtekeningen

3D modellen op platte schermen hebben een revolutie van de architectuurtekening teweeg gebracht. Toch is de handtekening niet verdwenen en is er een nieuwe interesse in de papieren architectuurtekening. Daarbij worden analoge methoden zoals collages en schetsen steeds vaker digitaal toegepast.

Vragen uit de oproep

Wat is precies een architectuurtekening? Kunnen we dit begrip nog duidelijk definiëren als fysiek object, als medium voor representatie of als middel om een gebouw te realiseren? Wat gebeurt er als de ‘tekening’ een middel voor interactie wordt, zoals in BIM modellen? Wat betekent de verandering van de tekening voor de rol van de architect en de discipline?

Dit is slechts een handvol vragen die de organisatie stelt. De volledige oproep is hieronder te downloaden.

Jury

Dirk van den Heuvel (Jaap Bakema Study Centre)

Tom Avermaete (TU Delft)

Hetty Berens (HNI)

Maristella Casciato (Getty Research Institute)

Carola Hein (TU Delft)

Laurent Stalder (ETH Zurich)

Reageer op dit artikel