nieuws

Voormalig Deventer stadsarchitect Harry Rademaker overleden

Architectuur

Harry Rademaker, voormalig stadsarchitect van Deventer is onlangs overleden. Zijn belang voor de Hanzestad was groot.

Voormalig Deventer stadsarchitect Harry Rademaker overleden

Rademaker werd geboren in Almelo en werkte na zijn studie in Amsterdam voor architectenbureaus in Hengelo, Amsterdam en Bussum voordat hij in 1961 in Deventer kwam. De gemeente dubde nog over de dubbelstad en er waren plannen voor het slopen van het Bergkwartier. Net op tijd werd besloten dat deel van de binnenstad te herstellen.

Rademaker ontwikkelde een eigen stijl: een mengeling van restauratie, reconstructie en nieuwe ontwerpen op basis van bouwsporen, archiefonderzoek en creativiteit. Die werkwijze kreeg later de naam ‘methode-Rademaker’. Ook in het herstel had hij oog voor detaillering, waarbij hij nieuwe stijlen toepaste in oude gebouwen. Hij maakte daarbij gebruik van natuursteen en metalen platen van lood, zink en staal.

Rademaker tekende tijdens zijn 37 jaar als stadsarchitect ook voor tal van nieuwe beeldbepalende panden. Tot afgrijzen van Deventer architectuurkenners en -liefhebbers zijn de laatste jaren verschillende van die panden nog tijdens Rademakers leven gesloopt zoals het stadskantoor (gebouwd in 1984), het politiebureau aan het Muggeplein (1974) en gymnastieklokalen aan de Welle (1962).

Stadhuis

Bij de renovatie van het Stadhuis in de jaren tachtig drukte Rademaker op de eeuwenoude panden zijn stempel met de opvallende betonnen trap en zijn bekende rijke decoraties op de plafonds en de bijzondere deurlijsten en plinten. In de balustrade van Rademaker in de raadzaal kwam een glazen deur, maar verder respecteerde architect Michiel Riedijk bij het recente nieuwe ontwerp zoveel als mogelijk de voormalig stadsarchitect. Eigenlijk bijna zoals Rademaker zich ten opzichte van zijn voorgangers opstelde; uiterst bescheiden.

Bron: destentor.nl

Reageer op dit artikel