nieuws

Start herontwikkeling Fenix Katendrecht

Architectuur

Onlangs was de bouwstart van herontwikkeling van de Fenixloodsen op Katendrecht in Rotterdam. Het complex – inclusief de nieuwbouw van Mei Architects die er overheen komt – wordt 44 meter hoog en telt straks 212 loftwoningen. Behalve lofts komen in het gebouw bedrijven, winkels, Rotterdamse cultuurinstellingen en een parkeergarage. De oplevering is medio 2018 gepland.

Start herontwikkeling Fenix Katendrecht
De nieuwbouw van Mei Architects

In ‘Fenix’ komen de kooplofts die door de bewoners zelf samengesteld kunnen worden. Een deel van de appartementen komt in het bestaande gebouw, het merendeel komt in de nieuwbouw die boven op het oude havengebouw worden gerealiseerd. Bij alle lofts horen een terras, een eigen parkeerplaats en berging. Ook zijn er 78 huurappartementen beschikbaar.

Bijzonder aan het ontwerp is dat karakteristieke industriële kenmerken behouden blijven en ook wordt het uitzicht volledig benut. Aan de noordzijde is een spectaculair uitzicht op de Rijnhaven en de Wilhelminapier. De zuidelijke kant kijkt uit over de Maashaven.

Fenix: bewogen geschiedenis

De Fenixloodsen hebben een bewogen geschiedenis. Omstreeks 1900 waren de loodsen de grootste havenopslagloodsen ter wereld. Tijdens de oorlog werden ze gebombardeerd, maar een groot deel van de constructie bleef intact. Een brand in 1947 verwoestte het middendeel van de loodsen. Toch herrees de Fenix opnieuw uit zijn as. Fenixloods I en Fenixloods II worden tegenwoordig gescheiden door het Fenixplein met de Rijnhavenbrug. De herontwikkeling die onlangs is gestart, betreft Fenix I. In de afgelopen maanden is dit gebouw al gestript tot het originele casco. Uiteindelijk wordt het weer zo veel mogelijk in de oude en kenmerkende stijl teruggebouwd.

Reageer op dit artikel