nieuws

Resultaten Charlie Hebdo Paviljoen prijsvraag

Architectuur

De resultaten van de door Bee Breeders uitgeschreven prijsvraag voor een mobiel Charlie Hebdo Paviljoen zijn bekend. In de ontwerpen moest duidelijk de vrijheid op meningsuiting naar voren komen. De jury kende een Nederlands tintje, Jurylid Gemawang Swaribathoro werkt bij OMA in Hong Kong.

Resultaten Charlie Hebdo Paviljoen prijsvraag

Eerste prijs

Aurelie Monet Kasisi en Anouk Dandrieu uit Zwitserland zijn met de eerst prijs aan de haal gegaan. Zij ontwierpen een paviljoen dat losstaat van politiek, een Utopia, waarmee het op iedere denkbare locatie kan staan. Het idee is geënt op een schildersezel met doeken voor individuele expressie maar knooppunten biedt voor geconcentreerde activiteiten waarmee collectieve dialogen kunnen ontstaan. Ondanks de openheid van het veld, wordt het paviljoen geimplenteerd als een reeks wanden zonder plafonds. Deze belemmeringen omsluiten het project als geheel maar ook afzonderlijk. De architectuur zelf belichaamt het gevoel van een vrije meningsuiting.
Lees hier het interview met de winnaars

 Mobiel Paviljoen Charlie Hebdo tweede prijs

Tweede prijs

Het onderscheidende idee van Shuzhi Yang, Yupeng He Liwei Yu uit China. kreeg een tweede prijs. Het project, bestaande uit een platform met een objectieve vorm, de primitieve geometrie van een bol en vliegtuig en een schematische cirkel en lijn, wordt aan een stalen dak omhooggehouden door een ballon. De gloeiende bol zweeft hoog boven het plein, ingelijst tegen de lucht. Het systeemplafond definieert een leeg terrein in een openbare ruimte, die kan dienen als een collectief platform voor bijeenkomsten of individuele reflectie.

 Charlie Hebdo prijsvraag tweede prijs 

Het voorstel beoogt volgens de jury een zekere monumentaliteit, herinnerend aan de visies van architecten uit de Franse verlichting zoals Étienne- Louis Boullée en Claude Ledoux. Door zijn universele vorm en met de zwaartekracht als de drager ervan, refereert het aan een verlicht ideaal maar ook aan een eerbetoon aan de offers die door degenen die het hebben nagestreefd.
Lees hier het interview met de Shuzhi Yang, Yupeng He en Liewei Yu

Charlie Hebdo derde prijs

Derde prijs

De uit Duitsland afkomstige Luca Longagnani, Alexine Sammut en Marta Fernandez Guardado kregen van de jury de derde prijs. Hun voorstel overstijgt de grenzen tussen culturen, economische systemen en politieke regimes. Een paviljoen waarin stilte is weergegeven als architectuur waarmee een passend antwoord wordt gegeven op de gebeurtenissen in Parijs op 7 januari 2015.
Lees het interview met de derde prijs winnaars.

Derde prijs Charlie Hebdo 

Reageer op dit artikel