nieuws

Nominaties Gouden A.A.P. 2016 bekend

Architectuur

De tien genomineerden voor de Amsterdamse Architectuurprijs 2016 zijn bekend. Op 13 mei wordt de winnaar van de Gouden A.A.P. tijdens het jaarlijkse Architectenbal in het W hotel bekend gemaakt.

Nominaties Gouden A.A.P. 2016 bekend

Met de prijs beloont Architectuurcentrum Amsterdam het project dat óf het mooiste is van allemaal óf het meest exemplarisch voor de actuele situatie in Amsterdam óf het meest uitdagend en vernieuwend – idealiter: alles tegelijk. Het centrum wil hierover het publieke debat stimuleren. Zowel de architect als de opdrachtgever dragen bij aan waardevolle architectuur. Daarom is de Gouden A.A.P. een prijs voor architect én opdrachtgever.

De genomineerden, in willekeurige volgorde

1. Houtlofts / ANA-architects / Particulier

 De Titaan Geurst & Schulze Architecten genomineerd voor de Gouden AAP 2016. Foto Stefan Muller

2. De Titaan / Geurst Schulze Architecten / Eigen Haard Amsterdam

3. Tugelablokken / M3h Architects / Ymere Ontwikkeling
4. PUUUR Blok / Atelier PUUUR Architectuur en Stedenbouw / Atelier PUUUR i.s.m. Vink Bouw
5. Tandwielenfabriek / Ronald Janssen Architecten i.s.m. Donald Osborne Architect / Buro Amsterdam
6. Noorderparkbad / De Architekten Cie / Gemeente Amsterdam
7. The Couch / MVRDV, Studio Bouwhaven / TC IJburg

 Entreegebouw Van Gogh Museum door Hans van Heeswijk, Kisho Kurokawa. Foto Ronald Tilleman

8. Nieuwe Entreegebouw Van Gogh Museum / Hans van Heeswijk architecten, Kisho Kurokawa Architect Associates / Stichting Van Gogh Museum. Foto Ronald Tilleman

 Ons Lieve Heer op Zolder door Felix Claus Dick van Wageningen, Frederik Franken. Foto Christian Richters

9. Ons’ Lieve Heer op Solder / Felix Claus Dick van Wageningen Architecten, Frederik Franken Restauratie / Stichting Ons’ Lieve Heer op Zolder

10. Botel / MMX Architecten i.s.m. Jord den Hollander / Amstel Botel, Sandra Chedi

Vakjury

De jury, dit jaar bestaande uit Madeleine Maaskant (Directeur Academie van Bouwkunst Amsterdam), Bart Reuser (NEXT Architects) en architectuurhistoricus Marieke Berkers (o.a. gastdocent Academie van Bouwkunst en Gerrit Rietveld Academie) heeft de keuze laten vallen op tien projecten. Uit de longlist van opgeleverde gebouwen valt op dat de bouwproductie duidelijk weer op gang is gekomen. Binnen de tien nominaties speelt diversiteit een grote rol: woningbouw, musea, sport en hotel zijn vertegenwoordigd. In tegenstelling tot vorig jaar bevindt zich slechts één transformatieproject onder de genomineerden. Uit de tien genomineerden kiest de jury binnenkort de winnaar.

Publieksjury

Voor het tweede achtereenvolgende jaar wordt er ook een winnaar gekozen door een publieksjury. Dit jaar bestaande uit huisarts Tom Matthews, gepensioneerd universitair docent didactiek van de bèta-wetenschappen Rien van Krieken en webredacteur bij de Nederlandse Vereniging van Banken Olivier Bolluijt.

Architectenbal

De A.A.P. 2016 wordt uitgereikt op vrijdagavond 13 mei tijdens het Architectenbal in het W hotel achter de Dam.

 

 

 

 

 

 

Reageer op dit artikel