nieuws

Nieuwbouwmarkt herstelt sterker dan bestaande woningmarkt

Architectuur

In het eerste kwartaal van 2016 zijn 7.600 nieuwbouwwoningen verkocht. Dat is een stijging van 34 procent ten opzichte van dezelfde periode vorig jaar. De prijzen stegen ruim 10 procent.

Nieuwbouwmarkt herstelt sterker dan bestaande woningmarkt

Dat schrijft NVM in zijn kwartaalcijfers over de koopwoningmarkt. De nieuwbouwmarkt, die in de crisis fors was ingezakt, trekt daarmee nog sneller aan dan de bestaande bouw. Met een keuze van gemiddeld negen nieuwbouwwoningen per koper (krapte-indicator) is de nieuwbouwmarkt zelfs iets krapper dan de markt voor bestaande koopwoningen. In totaal is er sprake van een marginale stijging van het aanbod te koop staande nieuwbouwwoningen, in het eerste kwartaal stonden er 22.600 te koop.

Nieuwbouwwoningen worden steeds groter en duurder, constateert NVM. Daarbij lijkt de nadrukkelijke focus op het ontwikkelen van startersappartementen voorbij en worden er meer nieuwbouwwoningen ontwikkeld worden voor de doorstroom. De helft van de aangeboden nieuwbouwwoningen heeft een gebruiksoppervlak van 120 m2 of meer. Met een transactieprijs van 272.000 euro werd een prijsstijging van ruim 10 procent in een jaar genoteerd. De helft van deze prijsstijging is te danken aan de verkoop van steeds grotere woningen. De transactieprijs per vierkante meter nam met ‘slechts’ 5 procent toe.

Met de voorspelde stijging van de Nederlandse bevolking zien we de druk op de woningmarkt verder toenemen, stelt NVM-voorzitter Ger Hukker Hukker. ‘De nieuwbouw zal het tekort aan woningen op korte termijn echter niet weg kunnen werken. Tot 2020 zullen we het tekort zien oplopen. Bij nieuwbouw is het bovendien belangrijk om daar te bouwen waar de behoefte is. En dan doel ik niet alleen op de locaties – vooral de steden dus -, maar ook gericht op de pluriforme samenleving met 17 miljoen mensen die in Nederland leven. Nieuwbouw als maatwerk, gericht op goede huisvesting van al die verschillende groepen mensen: jong en oud, rijk en arm, vaste baan of zzp’er, en niet te vergeten vluchtelingen en statushouders.’

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel