nieuws

Nieuwbouw Amsterdamse rechtbank toegewezen

Architectuur

Het consortium New Amsterdam Court House (NACH) is geselecteerd voor de nieuwbouw van de rechtbank Amsterdam aan de Parnassusweg. Het 30-jarige contract heeft een waarde van 235 miljoen euro. Dat heeft het Rijksvastgoedbedrijf bekendgemaakt

Nieuwbouw Amsterdamse rechtbank toegewezen

Het consortium bestaat uit Kaan Architecten, Macquarie Capital, ABT, DVP, Bium, Bouwbedrijf M.J. de Nijs & Zonen. Het samenwerkingsverband is uitgebreid met Heijmans en Facilicom. De definitieve gunning van het project is voorzien op 10 mei. Tijdens de nieuwbouw en de sloop van de oude rechtbank gaat de rechtspraak door in een tijdelijke huisvesting aan de Parnassusweg. De nieuwe rechtbank opent naar verwachting in 2020 zijn deuren.

Het huidige rechtbankcomplex aan de Parnassusweg is sterk verouderd en voldoet niet meer aan de hedendaagse normen op het gebied van energieverbruik, doelmatigheid, flexibiliteit en comfort. De nieuwe huisvesting voor de rechtbank wordt zichtbaar, herkenbaar en gezagwekkend. De huisvesting moet de komende decennia actueel, functioneel en representatief blijven.

De rechtbank wordt ontworpen, gerealiseerd en beheerd in een publiek-private samenwerking (pps) met een dbfmo-contract. Dit betekent dat het consortium verantwoordelijk is voor het ontwerp, bouw, financiering en onderhoud van het nieuwe gebouw en ook de facilitaire dienstverlening doet. Het contract heeft na de ingebruikname van het gebouw een looptijd van 30 jaar met een netto contante waarde van ruim 235 miljoen euro (inclusief 30 jaar beheer, onderhoud en facilitaire dienstverlening).

 

Reageer op dit artikel