nieuws

IBM Dynatos jongste pand op Transformatieplein

Architectuur

IBM Dynatos is het jongste pand op het Transformatieplein van 2016. Het is gebouwd in 2001-2003.

IBM Dynatos jongste pand op Transformatieplein

IBM zetelt al 40 jaar in Amsterdam Nieuw West, de afgelopen dertien jaar in twee panden die vlak bij elkaar staan op wat de IBM-campus wordt genoemd. Ze staan ten westen van de spoorlijn Schiphol-Lelylaan. In het grootste van de twee gebouwen, aan de Johan Huizingaweg, zetelt het hoofdkantoor van IBM Nederland. Een oud-IBM-pand staat er naast en dat was het kantoor van de voormalige typemachinefabriek van IBM die nu de naam B.Amsterdam draagt. Dit pand is in 2004 door IBM verkocht en na jarenlange leegstand al getransformeerd. Er zijn nu meer dan 200 startups gevestigd. Sinds april 2015 hoort ook IBM tot de huurders. Het heeft hier een innovatiecentrum geopend, onder meer bedoeld om de daar gevestigde startups te helpen met zaken als cloud, cognitive computing, mobile, internet of things en security.

Het pand dat IBM nu aanbiedt ter transformatie staat aan de overkant van de Johan Huizingalaan, aan David Ricardostraat 2-4. Het beschikt over een laagbouw van zes etages en een hoogbouw van dertien etages. De hoogbouw is 50 meter hoog. De oppervlakte van de kantoorruimte is ca. 28.000 m2 bvo. Het aantal parkeerplaatsen is 220. Architect is William McDonough + Partners, een aanhanger van de cradle-to-cradle-gedachte. Ontwikkelaar was Multi Vastgoed. IBM is eigenaar van het pand.

Aanleiding voor de aanstaande verkoop is tweeledig. Ten eerste is de Nederlandse IBM- populatie in Amsterdam de afgelopen jaren kleiner geworden. Ten tweede is er per persoon minder kantoorruimte nodig door het veranderde profiel van de IBM-medewerker, waarvoor het werk tijds- en plaatsonafhankelijk uitgevoerd kan worden en de kantoormeters anders gebruikt kunnen worden. De totale behoefte aan kantoormeters is daarmee ook afgenomen.

Het hoofdkantoor van IBM wordt de komende twee jaar gerenoveerd. Onder meer worden technische installaties vervangen. De medewerkers van het hoofdkantoor verhuizen tijdelijk naar het pand aan de Ricardostraat, waar een ander deel van de medewerkers al gehuisvest is. Als de renovatie gereed is, verhuist iedereen terug.

Is deze wijk van Amsterdam geschikt voor wonen? Volgens real estate portfoliomanager van IBM Paul Wittebrood wel. ‘De woonwijk Sloten ligt vlakbij. Daar is wel een bepaalde samenhang mee te creëren.’ Of het pand technisch geschikt is voor wonen, weet Wittebrood niet. ‘Daar is nog geen onderzoek naar gedaan.’

Transformatieplein 2016

Transformatieplein

Vastgoedmarkt organiseert op de Provada (7-9 juni 2016, RAI Amsterdam) weer een Transformatieplein. Hier wordt een twaalftal te transformeren projecten gepresenteerd. Architecten komen met voorstellen voor de transformatie.

Reageer op dit artikel