nieuws

Glijbaan-experience op supertrap: MVRDV X URBMATH

Architectuur

Een telefoontje van URBMATH-oprichter Mathis J. Bout: De glijbaan op de supertrap gaat er komen! Nou ja, soort van. “Er komt een visuele projectie. ’s Avonds zie je mensen van de trap af glijden. Het wordt spectaculair, dat garandeer ik je!” Met hun Photoshop-bewerking van MVRDV’s supertrap, met een groene glijbaan van het dak van het Groothandelsgebouw, veroverden ze internet. De aangepaste versie kon zelfs de goedkeuring wegdragen van MVRDV.

Glijbaan-experience op supertrap: MVRDV X URBMATH

Door Sander Woertman

De aanvankelijke teleurstelling op de redactie wordt door Mathis J. Bout effectief gepareerd. “Je moet bedenken dat MVRDV al ruim een jaar bezig is met het regelen van de vergunningen, de constructieberekeningen et cetera. Het zou nooit lukken om de glijbaan nog dezelfde procedures te laten doorlopen. Maar het plan dat er nu ligt, zal minstens zo spectaculair worden. Door middel van een visuele projectie zal de ‘Rottvaart’, zoals de glijbaan al gedoopt is, te ervaren zijn.

Rottvaart

“Vanochtend hebben we contact gehad met het bedrijf dat de projectie kan maken. Niets staat de ‘Rottvaart’ nog in de weg. Technisch is het mogelijk.” Wat de bezoekers of toeschouwers straks te zien krijgen, wil Bout nog niet kwijt: “Het kan nog alle kanten op, dus we zijn nog voorzichtig met het vrijgeven van informatie.”

Vervolgstappen

De zekerheid over de technische realiseerbaarheid van de visuele projectie is stap 1 in de plannen van Bout. “We zijn nu bezig met stap 2: het organiseren van draagvlak bij de beslissers. In dit geval zijn dat Rotterdam Festivals en de gemeente. En natuurlijk gaan we zo snel mogelijk met MVRDV praten over ons plan.”

MVRVD positief

In een bericht op de website van AD reageert de kersverse MVRDV-partner Jan Knikker alvast positief op de plannen van URBMATH. “De trap is hiervoor uitermate geschikt. We hopen dat het doorgaat, het is een prachtig project. Ik vind het een eer dat de trap een eigen leven gaat leiden.”

Begin van uitwisseling

Bout is nog steeds verrast over de positieve energie die vrij is gekomen naar aanleiding van het montagebeeld van de glijbaan op de supertrap. “Het idee werd breed gedragen: door de inwoners van Rotterdam, maar ook door de gemeente en MVRDV. Dat laatste betekent veel voor ons. Een aantal jaar geleden is URBMATH samen met OMA en MVRDV genoemd als dragers van de Rotterdamse creatieve industrie. In dat rijtje zijn wij de jongste en kleinste speler. Door de supertrap is er een begin van uitwisseling.”

Groot helpt klein is het nieuwe businessmodel

“Want laten we eerlijk zijn: MVRDV had ons idee ook naast zich neer kunnen leggen. Dat ze het plan steunen, vinden we bijzonder. In een breder perspectief zou het mooi zijn als grote bureaus vaker hun positie gebruiken om kleinere bureaus te steunen. Je ziet dat af en toe gebeuren. Een voorbeeld zijn de geselecteerde ontwerpen voor de uitbreiding van het Arnhems museum, waarvan er twee zijn gemaakt door een combinatie van een groot en een klein bureau. Het zou echter veel vaker moeten gebeuren. In de mode en industrial design gebeurt het al veel vaker en profiteren beide partijen ervan.”

  

Reageer op dit artikel