nieuws

Down Under in Amsterdam

Architectuur

Gisteren (14/4) organiseerde de redactie een projectbezoek aan de metrostations in aanbouw van de nieuwe Metro Noord/Zuidlijn in Amsterdam. Harm nam in aanloop naar het evenement alvast een voorproefje op Centraal Station en op de Vijzelgracht en maakte onderstaande fotoserie. Een verslag volgt later.

Down Under in Amsterdam

In tegenstelling tot Rotterdam waar voor ieder station een andere architect is aangetrokken krijgen in Amsterdam alle stations een ontwerp van Benthem Crouwel Architects, een opdracht van Metro en Tram van de gemeente Amsterdam.

 Noord Zuidlijn Amsterdam Station Centraal

Op de perrons van halte Amsterdam CS op de Noord/Zuidlijn wordt de karakteristieke constructie in het zicht gelaten

De Noord/Zuidlijn is in de binnenstad geboord op een diepte van 20 tot 25 meter. Benthem Crouwel gebruiken de hele diepte van het station om het perron te maken. Aan beide uiteinden vindt de metroreiziger de logische uitgang naar het busstation (achterzijde) en binnenstad (voorzijde).

 Station Vijzelgracht Noordzuidlijn

Station Vijzelgracht op de Noord/Zuidlijn

De stations zijn onderling herkenbaar door de ontwerpuitgangspunten, zonder dat dit hinderlijk wordt. Ze zijn terughoudend vormgegeven in zoals zij zelf zeggen ‘Benthem Crouwel-grijs’. Alle stations verschillen onderling van elkaar maar als passagier heb je direct door op welke lijn je zit. Kunsttoepassingen moeten dit gevoel versterken.

Metrostations Noord/Zuidlijn Amsterdam

Op projectbezoek in het donker

 

Reageer op dit artikel