nieuws

Riek Bakker: Bouw de Kuip in West

Architectuur

Bouw de nieuwe Kuip in het westelijk havengebied, want daar ligt de toekomst van Rotterdam. Dat betoogde Riek Bakker, de bedenker van de Kop van Zuid, deze week in de jaarlijkse Van Beuningenlezing.

Riek Bakker: Bouw de Kuip in West

Het was een puik staaltje ‘out of the box-denken’, tijdens de D.G. Van Beuningenlezing. Waarom moet de nieuwe Kuip eigenlijk op Rotterdam-Zuid worden gebouwd?, aldus de gezaghebbende stedenbouwkundige Riek Bakker.

Kijk liever naar Rotterdam-West, naar de vrijkomende stadshavens zoals het Merwe-Vierhavensgebied (ook wel ‘M4H’ genoemd). “Bouw dáár het nieuwe stadion. Daar is de ruimte en daar ligt de toekomst van de stad. Waarom dat gepriegel in de kleine ruimte, zoals nu het geval is?”

Stadsbrug

Want het gaat om veel meer dan alleen een voetbalstadion of een derde stadsbrug, doceerde Bakker. Het gaat om een ‘integrale visie op de toekomst’, net zoals bij de Kop van Zuid vroeger. “Alle plannen en opgaven die we voor de boeg hebben, kunnen we in het westen langs de Maas realiseren. Woningen, ondernemingen, parken, verbindingen en als het moet een nieuwe passagiers­terminal, in plaats van de Wilhelminapier.”

Het is voor het eerst dat ze pleit voor verplaatsing van de Kuip. In deze krant stelde ze eerder dat ‘de tijd voor de Kuip als voetbalstadion is geweest’. Maar gisteren gooide ze de knuppel in het hoenderhok. Want momenteel is Feyenoord, met Rem Koolhaas, druk bezig met de studie naar een verbouwing of nieuwbouw in de omgeving.

En de oude Kuip? “Dat blijft een icoon,” aldus Bakker. “Denk aan een culturele invulling, met een park.”

Staande ovatie

Deze en andere vergezichten leverden haar tot twee keer toe een staande ovatie op. Het was de zesde Van Beuningenlezing, georganiseerd door Rotterdam Partners. De locatie was bijzonder treffend: het Wereldmuseum, recht tegenover de hoogbouw van de Wilheminapier. Bakker, oud-directeur van de dienst Stadsontwikkeling, staat bekend als de drijvende kracht achter de Erasmusbrug en de Kop van Zuid. Daarnaast mag ze ook de Koopgoot en het Museumpark bijschrijven.

Nu gaat het om de ontwikkeling van Rotterdam-West, benadrukte ze. De lobby voor de World Expo 2025, met M4H als kloppend hart, is leuk maar niet per se noodzakelijk. ,,Als we geen Expo binnenhalen, moeten we het gebied toch ontwikkelen. We bouwen geen stad voor een tentoonstelling. We bouwen een stad voor de toekomst!” riep Bakker vol overgave.

Bron: AD.nl

Reageer op dit artikel