nieuws

Oosterwold – woningen Bosveld door Bureau SLA en ZakenMaker

Architectuur

De polders van Oosterwold, ingesloten tussen de A27 en het kathedralenbos ten zuid-oosten van Almere wordt de komende jaren bebouwd met 15.000 woningen. Het stedebouwkundig plan, dat alle initiatief bij de bewoners laat, is van MVRDV. Binnen dit plan heeft bureau SLA en ZakenMaker samen met de allereerste bewoners CPO Bosveld ontwikkelt.

Oosterwold – woningen Bosveld door Bureau SLA en ZakenMaker

Binnen het initiatief van bureau SLA en ZakenMaker krijgen negen toekomstige huishoudens de beschikking over 160 m2 die zij vrij in kunnen delen, het resultaat is een schakeling van verschillende woningen met een gezamenlijkheid, allen zijn 100 meter lang.

SLA_Oosterwold
Vanuit de woningen die een meter boven het maaiveld staan kijken de bewoners uit over hun gedeelde landschaps- en productietuin. Vloer, dak en woningscheidende wanden worden uitgevoerd als holle cassettes, die na plaatsing worden ingeblazen met isolerende cellulose. Dit is de basis van waaruit de bewoners zelf hun woning afbouwen.

SLA_Plattegrond

Om de creativiteit van de bewoners te testen kreeg iedere familie bij het plan een set van zeven ramen en deuren die op elke gewenste plek in de gevel geplaatst kunnen worden. De ruimte tussen de kozijnen wordt opgevuld met vaste delen glas zonder kozijn. Hierdoor ontstaat een rustig maar gevarieerd gevelbeeld van ruim 100 meter lang.

Reageer op dit artikel