nieuws

Voormalige spijkerfabriek wordt appartementengebouw

Architectuur

In de voormalige fabriekshal van spijkerfabriek Draadindustrie Neerlandia in Utrecht komen ongeveer zestig appartementen, horeca en een parkeerkelder. Lithos bouw & ontwikkeling uit Amersfoort begint in april met de uitvoering van het ontwerp van Zeep Architects and Urban Designers aan de Neerlandiakade.

Voormalige spijkerfabriek wordt appartementengebouw

De huurappartementen in het ontwerp van Zeep Architects and Urban Designers van 40 tot 45 vierkante meter worden op de eerste, tweede en derde verdieping gerealiseerd. 

Het terrein van de voormalige spijkerfabriek langs de Vaartse Rijn heeft bijna veertig jaar leegstand gekend. Lithos begon in 2012 met de herontwikkeling van het terrein in de wijk Hoograven. Naast de fabriekshal heeft Lithos herenhuizen, tuinwoningen, spantwoningen, plantsoenwoningen en hofwoningen gerealiseerd op Neerlandia, zoals het terrein wordt genoemd. Door de verschillende woningtypen maakt de nieuwe wijk een afwisselende indruk. De 130 al gerealiseerde woningen lijken qua vorm, kleur en materiaal een beetje op de woningen, zoals die in het begin van de vorige eeuw werden gebouwd.

Neerlandia is verkeersluw van opzet, met veel ruimte voor groen. Aan de kopse kant van de fabriekshal is ruimte gereserveerd voor een horecavoorziening, met een terras aan het water. Lithos is met enkele exploitanten in gesprek over de invulling hiervan.

De fabriekshal gaat deels tegen de vlakte: twee gevels blijven staan en worden in het project geïntegreerd. Ook de schoorsteen is gebleven. Het is een monumentaal gebouw (uit 1915) en wordt gekenmerkt als ‘sober en stoer’. Neerlandia maakte tussen 1937 en 1973 naast spijkers ook draad en gaas in de fabriek. In 1973 werd de fabriek opgekocht door de Utrechtse lompenhandelaar Prozee. In de jaren die daarop volgden, bleven de noodzakelijke onderhoudswerkzaamheden aan het gebouw achterwege. Lithos ontwikkelt het project in samenwerking met de Erven Prozee.

Bron: Bouwberichten/Cobouw.nl

Reageer op dit artikel