nieuws

Vincent Taapken – Marathoninterview 05

Architectuur

In de transformatieopgave is interieur van groot belang. Aan interieurs worden nieuwe eisen gesteld, samenhangend met de manier waarop mensen hiervan gebruik willen maken. Hoe vertalen ontwerpers en architecten dit in hun werk? Hoe werken ze met elkaar samen? Over deze vragen spreken Harm Tilman en Anne van der Zwaag op 12 februari op de beurs OBJECT met 10 inspirerende architecten en ontwerpers. In een serie van 10 berichten stelt de Architect hen aan je voor. Vandaag aflevering 5: Vincent Taapken

Vincent Taapken – Marathoninterview 05

Afgelopen periode is een nieuwe stedelijke ‘way of life’ opgekomen die het leven in de steden en daarmee de architectuur sterk beïnvloedt. De stad is een ontmoetingsplek geworden en de architectuur zou hierop moeten inspelen, stelt ontwikkelaar Vincent Taapken. Mensen maken op een flexibele manier gebruik van ruimte. Zo verrichten ze bijvoorbeeld hun werk in de lobby of de kantine van een gebouw. Omgekeerd stellen kantoren hun ruimtes (deels) open voor gebouwen. Dit verandert de geografie van de stad; de loopbewegingen veranderen en mensen gaan afspreken in deze gebouwen. Het interieur en de overgang naar buiten wordt in de ogen van Taapken daarmee steeds belangrijker. Dit omdenken vergt veel van ontwerpers en adviseurs.

 Transformatie en Interieur - Vincent Taapken Willem de Kooning

De meest geslaagde voorbeelden tot nu zijn transformaties van oude gebouwen, aldus Taapken. Ze worden binnenste buiten gekeerd en daarmee een ontmoetingsplek die uitnodigend werkt. Taapken ziet dit duidelijk terug in het ontwerp van TomDavid Kraaivanger voor de Willem de Kooning Academie te Rotterdam. Behalve als kennisinstituut is dit gebouw uitgebouwd tot een ruimte waar studenten, afgestudeerden en professionals elkaar ontmoeten. Een semipublieke verkeersruimte die tevens dienst doet als tentoonstellingsruimte, verbindt de zes workshopruimtes onderling en met de stad.

 Vincent Taapken Transformatie en Interieur Willem de Kooning

Plaats en tijd

Het marathoninterview ‘Transformatie en interieur’ vindt plaats op vrijdag 12 februari 2016 van 13 tot 16 uur op het Cruiseschip SS Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam. Harm Tilman en Anne van der Zwaag spreken met Joost Ector en Diederik Dam over transformeren, met Saskia Simon en Job Floris over inrichten, met Charlotte Ernst en Jeroen Musch over stedelijk gebruik, met Rolf Bruggink en Vincent Taapken over ontwikkelen en met Simone Post en Pieter Stoutjesdijk over samenwerken.

Wil je er ook bij zijn? Meld je dan nu aan en maak kans op een gratis toegangskaart.  

Reageer op dit artikel