nieuws

Rolf Bruggink – Marathoninterview 10

Architectuur

In de transformatieopgave is interieur van groot belang. Aan interieurs worden nieuwe eisen gesteld, samenhangend met de manier waarop mensen hiervan gebruik willen maken. Hoe vertalen ontwerpers en architecten dit in hun werk? Hoe werken ze met elkaar samen? Over deze vragen spreken Harm Tilman en Anne van der Zwaag op 12 februari op de beurs OBJECT met 10 inspirerende architecten en ontwerpers. In een serie van 10 berichten stelt de Architect hen aan je voor. Vandaag aflevering 10: Rolf Bruggink

Rolf Bruggink – Marathoninterview 10

Voor Rolf Bruggink is een interieur pas interessant als het een relatie heeft met het exterieur. In zijn ogen moet een exterieur naadloos aansluiten op het interieur en andersom. Hij houdt van contrast tussen beide en dat speelt in zijn werk een rol. Het is het beste als het elkaar versterkt. Moderne architectuur en klassieke intichting is grappig, maar versterkt elkaar niet. Styling bepaalt grotendeels de sfeer in een interieur. Ofschoon hij daar zelf wars van is, ziet hij het belang ervan in. Aan de TU’s wordt dit vak niet gegeven en als ondergeschikte laag gezien. Ten onrechte, vindt Bruggink

House of Rolf, Studio Rolf.fr i.s.m. Niek Wageman. de Architect, oktober 2015. Fotos Jeroen Musch 

Bij de verbouwing van een koetshuis tot eigen woonhuis hield Bruggink zich naar eigen zeggen heel braaf aan de bestaande structuur van het gebouw gehouden. Hij verdeelde het pand met zes traveeën in drie zones. De eerste zone is helemaal leeg gelaten, dit is een soort galerie. De tweede zone betreft een sculptuur die is vormgegeven als vrijstaand object in de ruimte en waarin de ondersteunende functies van het huis zijn ondergebracht. In de derde zone vergroeit de sculptuur met het casco van het pand. In dit deel zit een walk in closet met ruimte voor een logeerbed. Bruggink omschrijft het ontwerp als een enorme puzzel waarmee Niek Wagemans hem enorm heeft geholpen.

House of Rolf, Studio Rolf.fr i.s.m. Niek Wageman. de Architect, oktober 2015. Fotos Jeroen Musch 

De vraag of dit huis naast een uniek ook een praktisch huis is, beantwoordt Bruggink ontkeennend. Desgevraagd geeft hij aan dat ook totaal niet belangrijk te vinden. Het programma van eisen was een afgesloten keuken en een afgesloten slaapkamer, een werkplek en uiteraard een douche, bad en toilet. Maar als architect én bewoner kon hij dit programma vrij inpassen. Praktisch is een overgewaardeerd begrip, aldus Bruggink: “Het is voor mij belangrijk dat iets mooi is, hoe ik van mijn stoel snel bij mijn vaatwasser kom maakt me niet uit. Esthetiek gaat boven kleine ongemakken.”

Plaats en tijd

Het marathoninterview ‘Transformatie en interieur’ vindt plaats op vrijdag 12 februari 2016 van 13 tot 16:15 uur op het Cruiseschip SS Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam. Harm Tilman en Anne van der Zwaag spreken met Joost Ector en Diederik Dam over transformeren, met Saskia Simon en Job Floris over inrichten, met Charlotte Ernst en Jeroen Musch over stedelijk gebruik, met Rolf Bruggink en Vincent Taapken over ontwikkelen en met Simone Post en Pieter Stoutjesdijk over samenwerken.

Reageer op dit artikel