nieuws

Open de Haarlemse Koepel

Architectuur

Het is alweer een tijdje geleden maar eind vorig jaar is een initatiefvoorstel gepresenteerd voor de herbestemming van de Haarlemse koepelgevangenis. Hiermee moet de koepel geschikt voor de vestiging van University College Haarlem. Het ontwerp is afkomstig van Atelier Oostwaarts (een samenwerking van Arjan Karssen, Thijs Asselbergs en Annebregje Snijders).

De koepelgevangenis is een karakteristiek herkenningspunt in de skyline van Haarlem. Stichting Panopoticon, een initiatief van architecten Thijs Asselbergs en André van Stigt, projectontwikkelaar Martijn van de Poll, Jacqueline van de Sande (conceptontwikkelaar, voorzitter) en Hans Adriaansens (oprichter en oud-decaan van de University College Roosevelt), willen nieuwe functies aan de Koepel van Haarlem toevoegen met het nieuw op te richten University College Haarlem als hoofdgebruiker.

Atelier Oostwaarts

De plannen van Atelier Oostwaarts (Arjan Karssen, Thijs Asselbergs en Annebregje Snijders) voor de voormalige penitentiaire inrichting bestaan uit een openbaar en autovrij gebied met verschillende functies op en om het nieuwe campusterrein, zoals een popcentrum, een hotel en ruimte voor startups. Deze en andere ontwikkelingen kunnen van Haarlem-Oost een levendig deel van de historische binnenstad maken en zet de vestiging van de University College Haarlem op de kaart als kennisstad. 

 

Reageer op dit artikel