nieuws

Joost Ector- Marathoninterview 07

Architectuur

In de transformatieopgave is interieur van groot belang. Aan interieurs worden nieuwe eisen gesteld, samenhangend met de manier waarop mensen hiervan gebruik willen maken. Hoe vertalen ontwerpers en architecten dit in hun werk? Hoe werken ze met elkaar samen? Over deze vragen spreken Harm Tilman en Anne van der Zwaag op 12 februari op de beurs OBJECT met 10 inspirerende architecten en ontwerpers. In een serie van 10 berichten stelt de Architect hen aan je voor. Vandaag aflevering 7: Joost Ector van Ector Hoogstad architecten.

Joost Ector- Marathoninterview 07

Joost Ector heeft met zijn bureau een imposante reeks transformatieopgaven op zijn naam staan, waaronder IMd in Rotterdam, Metaforum in Eindhoven en poppodium Gebr. de Nobel in Leiden. In navolging hiervan vat hij ook nieuwbouw op als een gebouw dat in de toekomst is te transformeren. Nieuwe gebouwen dien je op dezelfde lichte, vrije en losse manier te bewonen, los van alles wat permanent is. De kwaliteiten die je in oude industriegebouw tegenkomt, wil hij ook aan nieuwbouw geven.

Poptempel de Nobel in Leiden door Ector Hoogstad Architecten Poptempel Gebr. De Nobel in Leiden. Foto Petra Appelhof en Coen Bastiaanssen

Interieurs worden informeler. De kwaliteit hiervan zoekt Ector in eenvoud en menselijkheid. Ze vallen niet meer samen met de draagstructuur, maar worden losser van karakter. Deze ontwikkeling schrijft Ector toe aan de behoefte aan flexibiliteit. Het is immers fundamenteel onbekend wat de behoeften over tien jaar zullen zijn. Constructie, interieur en gevel kun je daarom het beste los van elkaar zien

Nationale Politie Den Haag door Ector Hoogstad Architecten. Fotograaf Petra Appelhof
Hoofdbureau Politie in Den Haag. Foto Petra Appelhof

In navolging van de Eindhovense architect John Habraken maakt Ector een onderscheid tussen drager en inbouw. Maar anders dan Habraken ziet hij de drager niet als industrieel gevormde constructie, maar als een stelsel dat tot de verbeelding spreekt en dat een eindeloze variatie aan gebruik kan bevatten, in steeds wisselende samenstellingen en gedaantes. 

Plaats en tijd

Het marathoninterview ‘Transformatie en interieur’ vindt plaats op vrijdag 12 februari 2016 van 13 tot 16:15 uur op het Cruiseschip SS Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam. Harm Tilman en Anne van der Zwaag spreken met Joost Ector en Diederik Dam over transformeren, met Saskia Simon en Job Floris over inrichten, met Charlotte Ernst en Jeroen Musch over stedelijk gebruik, met Rolf Bruggink en Vincent Taapken over ontwikkelen en met Simone Post en Pieter Stoutjesdijk over samenwerken.

Reageer op dit artikel