nieuws

Jonge architecten in het MoMA PS1

Architectuur

Deze week zijn de winnaars bekendgemaakt van de meest prestigieuze prijsvraag voor jonge architecten. Het Young Architects Program van MoMA PS1 kende aan Escobedo Solíz Studio uit Mexico City de eerste prijs toe. De komende zomer mogen zij de binnenplaats van het museum voor progressieve kunst inrichten met hun ontwerp ‘Weaving the Courtyard’. Al 17 jaar lang krijgt een jonge architect deze opdracht.

Jonge architecten in het MoMA PS1

Lazbent Escobedo (1988) en Andres Solíz (1990) richtten hun architectenbureau op in 2011. Ze voldoen dus ruimschoots aan het criterium jonge architect. Het ontwerp dat ze maakten voor de inrichting van de binnenplaats voor het MoMA PS1, is een van de minst ingrijpende ontwerpen sinds het begin van de prijsvraag, 17 jaar geleden.

Weefpatronen

Het ontwerp van Escobedo en Solìs bestaat simpelweg uit een weefpatroon van gekleurde draden dat gebruikmaakt van de bestaande gaten in de prefab betonnen wanden van de binnenplaats. Onder het gekleurde scherm dat zo ontstaat, bedachten de architecten een landschap van aarde en water, met een kleine vijver in het achterste deel van de binnenplaats waar bezoekers kunnen pootjebaden.

Recycling

Doordat de toegepaste materialen vrijwel onveranderd worden toegepast in het ontwerp, kunnen ze na afloop van het seizoen worden gerecycled, een van de voorwaarden die de organisatie van de YAP-prijs stelt.

 

Reageer op dit artikel