nieuws

Job Floris – Marathoninterview 06

Architectuur

In de transformatieopgave is interieur van groot belang. Aan interieurs worden nieuwe eisen gesteld, samenhangend met de manier waarop mensen hiervan gebruik willen maken. Hoe vertalen ontwerpers en architecten dit in hun werk? Hoe werken ze met elkaar samen? Over deze vragen spreken Harm Tilman en Anne van der Zwaag op 12 februari op de beurs OBJECT met 10 inspirerende architecten en ontwerpers. In een serie van 10 berichten stelt de Architect hen aan je voor. Vandaag aflevering 6: Job Floris

Job Floris – Marathoninterview 06

Volgens Job Floris is in het modernisme geprobeerd de overgang tussen in- en exterieur op te heffen. Het doet dit met behulp van doorlopende vloeren, transparantie en glazen bouwelementen. Floris plaatst hier klassieke architectuur tegenover waarin deze overgang verrassend scherp is geformuleerd. Volgens hem is het verfrissend met deze overgang op een bewuste manier om te gaan. Om het interieur duidelijk af te bakenen en te begrenzen, met een eigen identiteit, zou je binnen en buiten los van elkaar moeten weken. Woodland Chapel

De Woodland Chapel van Asplund, wel getypeerd als ‘een synthese van tempel en hut’, staat in een bos en bestaat uit een massief dak dat wordt ondersteund door kolommen. Het interieur volgt niet de contouren van het exterieur en is gevuld met licht, in sterk contrast met het donkerte buiten.

Sanaa - OBJECT_Marathoninterview Job Floris

Het Japanse architectenbureau Sanaa stelt op een intrigerende manier de begrenzingen tussen binnen en buiten ter discussie. Transparantie moet je niet zien maar ondergaan, zegt Ryue Nishizawa van Sanaa. Job Floris vindt dit een interessant experiment dat hij een vervolg wil geven met een gegrondvocabulaire.

Koninklijke Tichelaar door Monadnock

Monadnock transformeerde een deel van de fabriekshal van Koninklijke Tichelaar tot kantooromgeving, die alle bedrijfsonderdelen samenbalt op één locatie. Het textielplafond dat vrij in de utilitaire bedrijfshal is geplooid, geeft de kantoren een geborgen en intieme sfeer.

Plaats en tijd

Het marathoninterview ‘Transformatie en interieur’ vindt plaats op vrijdag 12 februari 2016 van 13 tot 16:15 uur op het Cruiseschip SS Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam. Harm Tilman en Anne van der Zwaag spreken met Joost Ector en Diederik Dam over transformeren, met Saskia Simon en Job Floris over inrichten, met Charlotte Ernst en Jeroen Musch over stedelijk gebruik, met Rolf Bruggink en Vincent Taapken over ontwikkelen en met Simone Post en Pieter Stoutjesdijk over samenwerken.

Reageer op dit artikel