nieuws

Hoogste Breeam-score voor EAE

Architectuur

Broekbakema heeft samen met pvanb architecten het BREEAM Outstanding Ontwerpcertificaat gekregen voor de Energy Academy Europe in Groningen. Hiermee is de Academie het allereerste gebouw in Nederland met vijf sterren.

Hoogste Breeam-score voor EAE

BREEAM beoordeelt gebouwen op negen verschillende duurzaamheidsonderwerpen: management, gezondheid, energie, transport, water, materialen, afval, landgebruik en ecologie en vervuiling. Op elk onderdeel kun je punten behalen. Bij het ontwerp van de nieuwbouw van de Energy Academy Europe is ruim ingezet op het behalen van energiebesparende maatregelen. Enerzijds door de energievraag zeer laag te houden en anderzijds door zoveel mogelijk gebruik te maken van de natuurlijke energiebronnen zon, aarde, lucht en water. In totaal is hiermee 89,62% aan punten behaald. Voor BREEAM Outstanding is een score van 85% of hoger nodig.

Broekbakema Energie Academy
Na deze certificering van het ontwerp volgt na oplevering van het gebouw ook een BREEAM-beoordeling van het eindresultaat.

BroekBakema behaalt hoogste breeam score Enkele leden van het ontwerpteam houden v.l.n.r. Roger Tan en Aldo Vos van Broekbakema; Jean Frantzen van DGMR, Peter van der Meer van Ingenieursbureau Wassenaar; Paul van Bussel van pvanb architecten

Ontwerp

Het compacte gebouw maakt onder meer gebruik van warmte-koudebronnen, betonkernactivering, een ondergronds labyrint voor gekoelde of verwarmde ventilatielucht, opslag van regenwater en een bijzonder energiedak. Zo wordt de energievraag laag gehouden en wordt zelfs meer energie geoogst dan nodig is voor het klimatiseren van het gebouw. Architectuur, installatietechniek, duurzaamheid en een gezond binnenklimaat zijn optimaal geïntegreerd in dit ontwerp. Gedurende het ontwerptraject is het gebouw ook aardbevingsveilig gemaakt. Met het opstellen van richtlijnen voor BREEAM is hiervoor een innovatiecredit gerealiseerd.

Partners

Installatieadvies: Arup
Constructie: Wassenaar
Laboratoriumadvies: dr. Heinekamp
Bouwfyscia en Brandveiligheid/Expert Breeam: DGMR
Management: ICS adviseurs
Assesor: BenR

Reageer op dit artikel