nieuws

Grotius Gebouw wint Architectuurprijs Nijmegen

Architectuur

Het Grotius Gebouw door Benthem Crouwel architects en interieurarchitect, Studio Groen+Schild, is door de jury als winnaar gekozen van de Architectuurprijs Nijmegen 2015. Voor de prijs komen gebouwen in aanmerking die tussen 2013 tot en met 2015 zijn gebouwd of gerenoveerd in Nijmegen.

Grotius Gebouw wint Architectuurprijs Nijmegen

De jury koos het Grotius Gebouw op de universiteitscampus in Nijmegen uit 42 inzendingen die voor de prijsvraag zijn ingezonden. In het Grotius Gebouw aan de Montessorilaan is de rechtenfaculteit van de Radboud Universiteit, tevens opdrachtgever, gehuisvest.

 Grotiusgebouw winnaar Architectuurprijs Nijmegen 

De jury noemde het gebouw ‘beheerst en doeltreffend, groots maar nooit pompeus.’ Zowel in de stedenbouwkundige inpassing als de detaillering, materiaalkeuze en de uitwerking van het interieur blinkt het project uit. ‘Een ontwerp excelleert dankzij goed opdrachtgeverschap, een intensieve samenwerking tussen architect, constructeur, installatie- en bouwfysisch adviseurs en het vakmanschap van de bouwers. Ook hier geldt dat de zwakste schakel de prestatie van de gehele keten bepaald’, aldus de juryleden. ‘Het Grotius Gebouw is in deze opzichten een voorbeeld van een project waar de samenwerking tussen alle partijen voorbeeldig is geweest en tot een uitzonderlijk resultaat heeft geleid.’

De Wezenhof Publieksfavoriet Architectuurprijs Nijmegen 2015
De Weezenhof. Foto Thea van den Heuvel 

Publieksfavoriet

Ook het Nijmeegse publiek kon een favoriet kiezen. Een recordaantal van 475 mensen brachten hun stem uit. Ruim de helft van alle stemmers eerde Pieter Oosterhout Buro voor Architektuur BNA voor de renovatie van De Weezenhof, het hoogbouwcomplex aan de 41e t/m 48e straat. Het publiek waardeert ‘de prachtige kleuren en strakke lijnen’. Dit complex heeft een flinke metamorfose ondergaan en de stemmers noemden het eindresultaat ‘verfrissend, een geslaagde uitdaging en een aanwinst voor Dukenburg’. Als tweede koos het publiek voor het Montessoricollege van Ector Hoogstad. De derde publieksfavoriet is Talia/Doornroosje aan het Stationsplein door AGS Architects International.

 Montessori College Ector Hoogstad Architecten - Eervolle vermelding Architectuurprijs Nijmegen 2015
Montessori College. Foto Ector Hoogstad Architecten

Eervolle vermeldingen

De jury kende ook een eervolle vermelding toe aan het Montessori College aan de Kwakkenbergweg door Ector Hoogstad Architecten clipL2R interieurarchitecten.  Uit het juryrapport: ‘Een gebouw met een geweldige atmosfeer en een treffende materiaalkeuze. De ruimtelijke opzet met de tweedeling (split-level) is verrassend en werkt erg goed. Het opdelen van het gebouw in twee helften en het werken met algemene ruimtes voor de leslokalen zijn ingenieuze oplossingen.’

Plein 1944
Plein 1944. Foto Soeters van Eldonk architecten

Een tweede eervolle vermelding ging uit naar Plein 1944 door Soeters Van Eldonk architecten vanwege, zo schrijft de jury, de uitstekende stedebouwkundige uitwerking. Omdat het werken in een politiek en economisch krachtenveld in binnenstedelijk gebied vaak lastig is, ontving het plan veel waardering van de jury. ‘Het project belooft een flinke impuls voor dit deel van de binnenstad te zijn. Hier past een groot compliment voor de stad, de gemeente, de opdrachtgever en het architectenbureau’, aldus de juryleden.

 

Reageer op dit artikel