nieuws

Explosieve groei van groen bouwen

Architectuur

De mondiale markt voor duurzaam bouwen verdubbelt iedere drie jaar, verwacht de World Green Building Council dat onderzoek deed met Dodge Data & Analytics en United Technologies Corporation.

Explosieve groei van groen bouwen

Het onderzoek vond plaats in 69 landen onder mensen die bij bouwen betrokken zijn, onder wie architecten, aannemers en ontwikkelaars. 37 procent van de ondervraagden verwacht in 2018 meer dan 60 procent van de gebouwen aantoonbaar duurzaam te hebben gemaakt met een duurzaamheidslabel. In 2015 verwachtte nog 18 procent van de ondervraagden dat. De verdubbeling van groen bouwen houdt sterk verband met de waarde van duurzaam vastgoed ten opzichte van niet-duurzaam vastgoed. Gemiddeld is een duurzaam gebouw in 2015 7 procent meer waard dan een conventioneel gebouw, zo geeft het onderzoek aan. Ook de terugverdientijd voor duurzame investeringen wordt steeds aantrekkelijker. Voor duurzaamheidsmaatregelen in bestaande gebouwen geldt gemiddeld een terugverdientijd van zes jaar. In 2012 was dat nog zeven jaar.

De belangrijkste motivatie om gebouwen te verduurzamen, is omdat de klant dit vraagt: 40 procent. Wetgeving en toegenomen marktvraag zijn eveneens incentives om te verduurzamen. De intrinsieke motivatie is met 25 procent nog steeds een belangrijke driver, maar niet meer zo doorslaggevend als in 2008, toen 42 procent nog aangaf te verduurzamen omdat dit ‘het juiste is om te doen’.

Bron: Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel