nieuws

Charlotte Ernst – Marathoninterview 03

Architectuur

In de transformatieopgave is interieur van groot belang. Aan interieurs worden nieuwe eisen gesteld, samenhangend met de manier waarop mensen hiervan gebruik willen maken. Hoe vertalen ontwerpers en architecten dit in hun werk? Hoe werken ze met elkaar samen? Over deze vragen spreken Harm Tilman en Anne van der Zwaag op 12 februari op de beurs OBJECT met 10 inspirerende architecten en ontwerpers. In een serie van 10 berichten stelt de Architect hen aan je voor. Vandaag aflevering 3: Charlotte Ernst

Charlotte Ernst – Marathoninterview 03

De relatie tussen binnen en buiten is sterk aan het veranderen. De vraag is hoe je deze relatie kunt versterken en welke architectonische elementen je daarvoor inzet, aldus stedebouwkundige Charlotte Ernst uit Utrecht. Binnen en buiten zijn twee begrippen die in hun betekenis sterk van elkaar afhangen, maar waarvan de randen noch scherp noch statisch zijn. Stedelijke veranderingen zijn voor iedereen zichtbaar. Het karakter van de buitenruimte verandert en er komen steeds meer verschillende binnenruimtes. Daarbij kun je denken aan routes door gebouwen, binnen- en buitenhoven en veranda’s. Zij verbinden ruimtes die anders niet met elkaar zouden zijn verbonden, regelen het klimaat in en tussen gebouwen en creëren stedelijke oases. Ook kunnen interieurs een nieuwe omgeving creëren, in zekere zin los van de gebouwen waarin ze zijn gesitueerd.

‘In een collectieve buitenruimte kunnen creatieve ondernemers elkaar vinden en versterken’ (Charlotte Ernst)Charlotte Ernst_Transformatie en Interieur_afl03_Hof_van_Cartesius Het Hof van Cartesius wordt een nieuwe, groene buitenwerkplek in de Vlampijpzone te Utrecht. “Door het Hof te realiseren samen met de Gemeente en lokale stakeholders leren we op een nieuwe manier te bouwen aan de stad“, aldus Charlotte Ernst.

Transformatie en Interieur_Afl03_Charlotte_Ernst ’t Hof start in de eerste helft van 2016 met de bouw van de eerste fase: drie paviljoens (totaal ca. 850m2) gelegen rondom een eerste hof: een werkplaats, een ontwerppaviljoen en een gezamenlijk paviljoen. In volgende fases wordt iedere hof steeds compleet opgeleverd; hierdoor is het plan continu ‘af‘ en een fijne plek om te verkeren en verblijven.

t Hof van Cartesius, Utrecht, Charlotte Ernst, Lint en Uitvindersgilde]

Volgens Charlotte Ernst draagt een groene, collectieve werkomgeving positief bij aan de sfeer en mentaliteit van de werkomgeving. Zij stelt daarom voor te experimenteren met de tijdelijkheid in een landschap en ruimte te maken voor initiatief, verbinding en collectiviteit.

Plaats en tijd

Het marathoninterview ‘Transformatie en interieur’ vindt plaats op vrijdag 12 februari 2016 van 13 tot 16 uur op het Cruiseschip SS Rotterdam, 3e Katendrechtsehoofd 25, 3072 AM Rotterdam. Harm Tilman en Anne van der Zwaag spreken met Joost Ector en Diederik Dam over transformeren, met Saskia Simon en Job Floris over inrichten, met Charlotte Ernst en Jeroen Musch over stedelijk gebruik, met Rolf Bruggink en Vincent Taapken over ontwikkelen en met Simone Post en Pieter Stoutjesdijk over samenwerken.

Wil je er ook bij zijn? Meld je dan nu aan en maak kans op een gratis toegangskaart. 

Reageer op dit artikel