nieuws

Bjarke Ingels ontwerpt Serpentine Paviljoen 2016

Architectuur

Bjarke Ingels is gevraagd voor het ontwerp van het jaarlijkse Serpentine Paviljoen in Kensington Gardens. De prijsvraag wijkt, door de pensionering van intiatiefneemster Julia Peyton-Jones, af van de reguliere opdracht. Naast het jaarlijkse iconische paviljoen komen er nu ook vier ‘zomerhuizen’ van vier verschillende architecten, geinspireerd op Queen Caroline’s Temple, het klassieke bakstenen zomerhuis van William Kent in 1734.

Bjarke Ingels ontwerpt Serpentine Paviljoen 2016

Bij de uitnodiging van Ingels was haast geboden, de spelregels schrijven voor dat het ontwerp van het zomerpaviljoen afkomstig moet zijn van een architect die nog geen project in het Verenigd Koninkrijk heeft opgeleverd. Met de binnenkort verwachte oplevering van het openbare plein rond het Battersea Power Station dringt de tijd voor de organisatie.

Zomerhuizen

Voor het ontwerp van de vier verschillende zomerhuizen zijn vier internationale architecten gevraagd. De oudste is Yona Friedman, 93 jaar, geboren Hongaar uit Frankrijk en bekend van utopische megastructuren. De meeste van zijn ontwerpen zijn nooit verder gekomen dan schetsen dus is het volgens de uitschrijvers spannend wat de uitkomst van zijn ontwerp is.

De jongste, de 36-jarige Asif Khan uit Londen is bekend van de interactieve technologische Olympische Paviljoens en de Coca-Cola Beatbox voor de Olympisch Spelen in Londen 2012 waarmee bezoekers muziek konden mixen door middel van kussens die zij door een handgebaar konden activeren.

Floating School Lagos Floating School door Kunlé Adeyemi

 

De andere twee architecten zijn Barkow Leibinger uit Berlijn en Kunlé Adeyemi, uit Nigeria (voormalig werknemer van Rem Koolhaas) en bekend van zijn drijvende schoolproject in Lagos gemaakt van lokale materialen.

Zoals altijd zijn de architecten gebonden aan een strak tijd- en geldschema. De oplevering wordt over 6 maanden verwacht en voor het budget zijn de architecten afhankelijk van sponsoren.  

Reageer op dit artikel