nieuws

Botanische Tuin in Houston van West8 stap dichterbij

Architectuur

Na de goedkeuring van de burgemeester van Houston komt de realisatie van de Botanische Tuin door West8 dichterbij. Het ontwerp beantwoordt aan de wensen van de inwoners met beschaduwde voetpaden, wandeltrajecten, verbinding met de natuur, beleving met de baai en open plekken om kleine (buurt)evenementen te organiseren.

Botanische Tuin in Houston van West8 stap dichterbij

De Botanische Tuin van West 8 wordt begrensd en gesplitst door de Sims Bayou waarmee de tuin geïrrigeerd wordt en waardoor de tuin bijzonder vruchtbaar is. Het ontwerp krijgt hiermee ook een kans om Houstons waterwegen te integreren waardoor een natuurlijke aanvulling ontstaat op het landschap.

 West8 Botanische Tuin Houston

West8 Botanische Tuin Houston

Extra uitdaging

Overstromingen en zwaar weer zorgen voor een extra uitdaging in het ontwerp van West8. Door gebruik te maken van de Sims Bayou en de Bayou Meander als organisator van de locatie worden aan het masterplan vormen en sculpturen toegevoegd. Hiermee wordt aan de bestaande topografie een tuin langs de bayou-rand toegevoegd die wordt ingezet als organisator/verdeler van de overstromingen en daarmee de gebouwen en de Collection Gardens beschermt.

De tuin is verdeeld in twee gebieden: Island en South Garden. De snelweg, Botanic Mile, leidt de bezoekers weg van de entree aan de Park Place Boulevards naar  de Sims Bayou. Onderweg treffen zij een iconische brug en een ontmoetingsplaats in South Gardens. 

 West8 Botanische Tuin Houston

Het eiland wordt gedomineerd met natuurlijke en aangelegde tuinen die de bezoekers het hele jaar rond een ‘groen’ gevoel geven met een educatief aspect. In een glazen kas komen de exotische plantensoorten. Bezoekersvoorzieningen, zoals onderwijsfaciliteiten, paviljoenen voor bijvoorbeeld huwelijken en buurtrecepties, een café, een lezingenhal worden strategisch in de botanische tuin geplaatst, allen verbonden door schaduwrijke voetpaden of zuilengalerijen.

Door het in elkaar weven van de schaduwrijke voetpaden ontstaat een almaar veranderende tuin, bayou en waterpartij en ontstaat een volgens West8 een ‘only-in-Houston’ tuinbelevenis.

De eerste fase van de aanleg staat gepland in 2018.

West8 Botanische Tuin Houston Project Team

West 8 landscape architecture urban design p.c (hoofdontwerper/uitvoerend architect)
Natuurlijke inpassing: Berg Oliver Associates, Inc.
Lokale landschapsarchitect: Clark Condon Associates Inc.
Kostenbeheersing: Halford Busby Construction Consultants
Architectonische programmering: Lake|Flato Architects
Business planning en communicatie: Lord Cultural Resources
Impressies: Pentagram
Onderhoud en activiteiten: SiteWorks
Verkeer: Walter P Moore

Reageer op dit artikel