nieuws

Uitslag Euregionale Architectuur Prijs 2015

Architectuur

Onlangs is voor de 25ste keer de Euregionale Architectuur Prijs in SCHUNCK* Heerlen uitgereikt. Het was een speciale jubileumeditie die naast de beste 30 deelnemende afstudeerprojecten van de vijf euregionale architectuuropleidingen ook nog een expositie van 30 toenmalige winnaars uit de afgelopen 25 jaar met hun bureaus toonden.

Uitslag Euregionale Architectuur Prijs 2015

De EAP, jaarlijks georganiseerd door SCHUNCK*, wordt uitgereikt voor het beste afstudeerproject van de vijf architectuuropleidingen in Hasselt, Luik, Maastricht en Aken, In totaal zijn er uit ca. 350 afstudeerprojecten van het afgelopen collegejaar de beste 30 projecten geselecteerd voor deelname.

Winnaars:

1e prijs: Maxime Faniel and Romain Toussaint (ULg Liège) met ‘reMEMORE – Archive centre’
Volgens de jury vertegenwoordigt ‘dit project een zeer belangrijke toekomstige taak voor architecten. Het behandelt het stedelijk weefsel door het maken van nieuwe verbindingen tussen delen van de stad. Het gaat over grote modernistische gebouwen die buiten gebruik zijn, het geheugen van de stad. Een oud warenhuis wordt omgebouwd tot een archief centrum. De oorspronkelijke bouw wordt gebruikt om een spectaculaire atrium te creëren. De begane grond is opengesteld om nieuwe verbindingen te maken en bovenop staat een nieuwe constructie die licht toelaat. Op de bovenste verdieping bevinden zich de meeste openbare ruimtes van het archief. Lopend naar de bovenste verdieping via de grote trappen, de archiefkamers passerend, zal leiden tot een heilige ervaring: lopen naar het licht, richting de kennis. Het project is zeer compleet en volwassen; het behandelt zowel stedelijke als technische problemen.’

 EAP 2015_Tweede prijs Klara Bindl

Klara Bindl kreeg de 2e prijs voor ‘Laleburg and its second town hall’

2e prijs: Klara Bindl (RWTH Aachen) voor ‘Laleburg and its second town hall’
‘Architectuur kan anders zijn dan bebouwbare en functionele gebouwen, ze heeft ook culturele en theoretische onderdelen. Dit project is uitstekend en werd intensief besproken door de jury. Het vertelt het verhaal van een stad die een nieuw stadhuis wil bouwen. Alle inwoners zijn erbij betrokken en reageren op elkaar op een zeer democratische manier. Het resultaat is een mysterieuze constructie. Maar terwijl inwoners betrokken zijn bij de bouw van hun stadhuis, verwaarlozing ze hun stad die uiteen begint te vallen. Het verhaal gaat over de factoren die leiden tot de, volgens de ontwerper, dwaasheid van het bouwen.’

 EAP 2015: Sealab

Marie Frioni sleepte de derde prijs in de wacht met ‘Sealab’

3e prijs: Marie Frioni (UHasselt) voor ‘Sealab’
‘Dit zeer gevoelige project raakt mondiale vraagstukken op een zeer bescheiden manier. Lokale kennis, volkstaal en vakmanschap vormen de opleiding en onderwijs centrum voor lokale vissers. Het project behandelt de onderwerpen van overbevissing en vervuiling van onze oceanen en het aquatisch bouwen op zich is uitgewerkt tot in het kleinste detail.’

Eervolle vermeldingen:

Simon Ancion Jimmy Thonon (ULg Liège) ‘Revelation of a modernist icon’ / Rüdiger Schwalm (FH Aachen) ‘Recreational Spa Constanzia’ / Lotte Willems (UHasselt) ‘Plug-in’ / Magdalena Zabek (RWTH Aachen) ‘AllotHouse’.

Jury

De internationale jury bestond uit Lieven Achtergael (B), Annette Hillebrandt (D), Thomas Neumann (D), Michel Prégardien (B) en Franz Ziegler (NL), voorzitter.

Tentoonstelling

De EAP-tentoonstelling met de deelnemende projecten is te zien t/m 18 december 2015 (gratis toegankelijk): SCHUNCK* Collectors House, Raadhuisplein 19, NL-6411 HK Heerlen, donderdag t/m zondag: 12.00 – 17.00 uur

Reageer op dit artikel