nieuws

Strijd tussen giganten voor controletoren Istanboel

Architectuur

De spanning stijgt in de strijd om het ontwerp voor de nieuwe controletoren van Istanboel Airport. Het lijstje met kandidaten liegt er niet om en bevat onder meer Zaha Hadid Architects, Grimshaw en RMJM.

 

 

 

 

De complete lijst met kanshebbers bestaat uit zes bureaus, de andere drie zijn Massimiliano Fuksas, Safdie Architects en Pininfarina samen met Aecom.

Het ontwerp van RMJM

Safdie koos voor Ottomaanse geometrische patronen

Aan de ontwerpers is gevraagd een ontwerp te maken waarin de locale symbolen van Turkije terugkomen. Zo bevat het ontwerp van Zaha Hadid draaiende derwisjen, het ontwerp van RMJM beeltenissen van zeemeeuwen en heeft Safdie Architecten Ottomaanse geometrische patronen aangebracht in het ontwerp.

Zaha Hadid koos voor haar ontwerp de beeltenis van draaiende derwisjen

Minaretten zij in het ontwerp van Fuksas verwerkt

Pininfarina koos samen met Aecom voor tulpen

Het ontwerp van Massimiliano Fuksas bevat minaretten terwijl Grimshaw zich liet inspireren door de nabijgelegen terminalgebouwen. Een ander Turks symbool, Tulpen, komen terug in het ontwerp van Pininfarina-Aecom.

De bekendmaking van de winnaar wordt eind december verwacht.

Reageer op dit artikel