nieuws

NOM woningen als cataloguswoning

Architectuur

De gemeente Borne in Twente deed een oproep onder architecten voor een ontwerp voor een nul-energiehuis waarmee zij in een catalogus komen te staan voor energiebewuste huizenzoekers. In januari van het nieuwe jaar is er een kaveldag voor deze toekomstige kopers van een ‘groen’ huis in Bornsche Maten.

NOM woningen als cataloguswoning

Bornsche Maten is een meerjarenplan waarbij plek is voor in totaal 2700 woningen waarvan er inmiddels 800 zijn gerealiseerd. Meest in het oog springende project is ‘Wonen 2020’: voor nulwoningen tot energieplus woningen. 

In totaal kwamen er 39 inzendingen binnen waarvan er uiteindelijk 18 in de catalogus belandden. Via deze catalogus wil de gemeente de toekomstige bewoners met elkaar in contact brengen. Er zijn in totaal 30 kavels beschikbaar voor dergelijke woningen. In januari wordt tijdens een kaveldag geïnventariseerd wat de daadwerkelijke animo is voor een nul-energiehuis.

 EschHoes-BornscheMaten_ZofaArchitecten Eschhoes van Zofa Architecten uit Groningen/Zwolle

De inzendingen varieren qua uiterlijk van elkaar maar hebben overeen dat ze op en top duurzaam zijn. Een van de beschikbare ontwerpen is ‘De Groene Piramide van 3Develop uit Rotterdam. Het project is gebaseerd op het oeroude principe van de plaggenhut. Een combinatie met 21ste eeuwse technologie en comfort geeft de woning zijn hedendaagse gebruiksfunctie. De woning ligt gedeeltelijk onder het maaiveld waarmee de natuurlijke isolatie wordt gegarandeerd, een behaaglijke temperatuur in zomer en winter.

Een ander voorbeeld is de E-cube van Hoeb Architectuur uit Amsterdam. De woing heeft een compacte gebouwvorm (12mx12mx10m), heeft een zero emission climate control, een gevelisolatie op passiefhuis-niveau. De pv-panelen en de zonluchtcollector is uit het zicht gehouden en een terugwininstallatie.

Kopers kunnen in overleg met de bouwer specifieke woonwensen realiseren, zegt projectleider Ton ter Ellen. De ontwerpen vormen slechts een leidraad. “Dit plan maakt deel uit van het zogenoemde ‘wilde wonen’, zoals we dat op meer plekken in deze wijk Bornsche Maten kennen.”

Bron: De Telegraaf/Wonen

 

Reageer op dit artikel