nieuws

Minimaal 35 procent betaalbare woningen Zuidas

Architectuur

Dat blijkt uit de visie Zuidas 2015 die Amsterdam op 22 december heeft gepubliceerd. Op dit moment voorziet het vastgoedprogramma in 200.000 m2 aan woningen. Rond 2030 zal dat 800.000 m2 bedragen, gecombineerd met 1,4 miljoen m2 voorzieningen. De komende vijftien jaar staat dan ook vooral in het teken van het woningprogramma. Momenteel wonen er ongeveer 2.000 mensen op de Zuidas, rond 2030 zijn dat er 13.000 tot 15.000. Dat komt overeen met ongeveer 7.000 woningen.

Minimaal 35 procent betaalbare woningen Zuidas

Het uitgangspunt van de stad is dat ook in Zuidas een substantieel aandeel woningen onder de huurtoeslaggrens gerealiseerd wordt. Dit gaat zowel om reguliere sociale huurwoningen als om studentenwoningen. Daarnaast komen er ook middensegment huurwoningen (maximaal 970 euro prijspeil 2015) of goedkope en middeldure koopwoningen (maximaal €249.000,- prijspeil 2015). Tenminste 35 procent van de woningen die gebouwd worden, moet in deze categorieën vallen. Met name de middensegment woningen zorgen voor verbetering in de doorstroming. De toevoeging van studentenwoningen of ‘friends’ woningen waarbij meerdere alleenstaanden achter één voordeur wonen, sluit ook goed aan bij Zuidas.

De nieuwe voorzieningen die de stad wil realiseren moeten vooral gericht zijn op toerisme. “Door verder in te zetten op hoogwaardige voorzieningen geven we ook een impuls aan de aantrekkelijkheid van Zuidas als toeristische bestemming. Vergelijkbare gebieden in het buitenland zoals Hafencity (Hamburg) en Ørestad (Kopenhagen) laten immers zien dat zakengebieden met een combinatie van hoogwaardige architectuur, hoogbouw, topvoorzieningen (restaurants, hotels, musea) ook toeristische waarde hebben”, aldus het stadsbestuur.

Via Vastgoedmarkt.nl

Reageer op dit artikel