nieuws

Het meest gelezen nieuws van 2015

Architectuur

Duurzaamheid, transformatie en nieuwe plannen behoren tot het meest gelezen nieuws van 2015. Maar ook het overige nieuws laat de lezers niet onberoerd. Onderstaand de complete Top Tien van het afgelopen jaar.

Het meest gelezen nieuws van 2015

 

 

 

 

Nieuwsjaaroverzicht 2015

Windboom voor energie


Windboom wekt energie op

De windboom L’éolien 2.0, een uitvinding van het Franse bedrijf NewWind, produceert energie doordat de 72 blaadjes door de wind om hun as gaan draaien. Door de windmolen het uiterlijk van een boom te geven, wordt het waarschijnlijker ook in de stad energie uit wind te maken. Hij is ontworpen voor lage windsnelheden, zodat hij juist in de bebouwde omgeving goed kan werken.

 JagerJanssen_StationBergweg

Station Rotterdam Bergweg herontwikkeld

Eindelijk is het zover! Station Rotterdam Bergweg krijgt een nieuwe bestemming. Het complex, waarvan een deel ontworpen is door Sybold van Ravesteyn, is hiermee gered van de sloophamer en mogelijke verloedering. Hofbogen-bewoners JagerJanssen Architects en Jasper de Haan maakten de plannen voor de casco renovatie.

 Tropicana_wordt_bluecity 

Nieuwe invulling voor Tropicana

Het in verval geraakte subtropisch zwemparadijs, Tropicana, aan de Maasboulvard in Rotterdam krijgt een nieuwe invulling. Een groep ondernemers en een investeerder leggen samen met Superuse Studio de laatste hand aan het plan BlueCity010.

 
Foto: Maarten Kools

Interview met nieuwe rijksbouwmeester Floris Alkemade

“Nee, ik heb niet gesolliciteerd. Ik werd benaderd” vertelt Floris Alkemade over het recente nieuws over zijn aanstelling als nieuwe Rijksbouwmeester. “Op de vraag wat ze in mij zagen, kreeg ik terug dat ik niet alleen veel ervaring heb met architectuur, maar er ook goed over kan praten. Ik beheers het vak, maar kan er ook vanuit een ander perspectief naar kijken.” Alkemade begint officieel pas in september. De redactie van de Architect sprak hem alvast over zijn plannen en visie.
Coolsingel om van te huilen 

“Een Coolsingel om van te huilen”

Minder asfalt en meer ruimte voor fietsers en groen. De toekomstige Coolsingel moet een promenade worden van Champ-Elysées-achtige proporties. Naast waardering oogsten de plannen van West8 ook de nodige kritiek. De ontwerpers van Plein06 winden er geen doekjes om: “Ik heb zitten huilen achter mijn computer”. Hieronder hun analyse van het plan en een tegenvoorstel, waarbij de watertaxi tot aan de binnenstad komt.

 Waterlicht_Daan_Roosegaarde 

Opening Nieuw kunstwerk ‘Waterlicht’ door Daan Roosegaarde

In de hoogwatergeul van de IJssel in Westervoort verschijnt van 26 februari tot en met 1 maart 2015 het nieuwe kunstwerk van Daan Roosegaarde in samenwerking met Waterschap Rijn en IJssel. Het kunstwerk heet ‘Waterlicht’ en dompelt de bezoeker onder in een fata morgana van licht en de nieuwste technologie. Vandaag, woensdag 25 februari, wordt het kunstwerk officieel geopend in Westervoort.

Tesla en BMW kruipen in de meterkast

Het thuis opwekken van zonne- en windenergie laat in Nederland nog geen grootschalige doorbraak zien. Dit is te wijten aan de beperkte zonuren en de onregelmatige windkracht. Het opslaan van thuis opgewekte energie zou een oplossing zijn. Autofabrikanten Tesla en BMW komen met een oplossing.

 Delft Station

Laatste trein over viaduct in Delft

In de nacht van zaterdag 21 februari op zondag 22 februari zal de allerlaatste trein over het viaduct van het huidige station Delft rijden. Het nieuwe station nadert voltooiing, waardoor vanaf volgende week alle treinen van en naar Delft ondergronds zullen rijden. De redactie nam vast een kijkje in de nieuwe stationshal.

Neudeflat A3 Architecten

Neudeflat getransformeerd tot woongebouw

A3 Architecten transformeert de Neudeflat, een kantoortoren uit 1963 van Hugh Maaskant, na de zomer tot woongebouw. In opdracht van De Nieuwe Norm voor exploitanten Syntrus Achmea Real Estate (woningen) and Finance en de Fa. Wildschut (kelder, begane grond en eerste verdieping), worden 88 appartementen in de 57 meter hoge toren gerealiseerd.

In Memoriam: Hein de Haan (1943-2015)

Een ‘Pain in the ass’ was hij, volgens de directeur van woningcorporatie 4Winden. Maar dan wel de goede soort. Als architect zette de op 4 augustus overleden Hein de Haan zich compromisloos in voor bewoners en hergebruik. In Amsterdam zijn talloze panden dankzij De Haan gered van de sloophamer. “De behoefte aan slopen getuigt van een enorm gebrek aan voorstellingsvermogen”, vertelt hij in 2012 in een interview met het Parool. Veel bouwkundestudenten uit Delft zullen met warme gevoelens aan hem terugdenken.

 

 

Reageer op dit artikel