nieuws

De Lorentz blikvanger in het Leidse stationsgebied

Architectuur

Het stationsgebied van Leiden krijgt in de toekomst een blikvanger in de vorm van De Lorentz. Neutelings Riedijk Architecten, de gemeente Leiden, Van Wijnen Projectontwikkeling West en toekomstig eigenaar Syntrus Achmea Real Estate & Finance presenteerden deze week het ontwerp.

De Lorentz blikvanger in het Leidse stationsgebied

Het Leidse stationsgebied is een drukbezocht gebied met dagelijks zo’n 70.000 bezoekers. De huidige inrichting van het gebied oogt kil en sluit niet aan bij de kansen die dit belangrijkste knooppunt van Leiden biedt. Daarom werkt Leiden de komende jaren in fases aan een mooier stationsgebied. Het stationsgebied wordt getransformeerd tot een centrale ontmoetingsplek waar het prettig wonen, werken, winkelen, reizen en verblijven is.

De herontwikkeling van het stationsgebied start met de bouw van de Lorentz, het eerste deel van het Rijnsburgerblok.

Neutelings Riedijk De Lorentz Leiden

Multifunctioneel gebouw

De Lorentz wordt een multifunctioneel gebouw van ruim 50.000 m2. Het is ontworpen door Neutelings Riedijk Architecten en bestaat uit een donkerkleurig plintgebouw met daar bovenop drie lichtkleurige torens van verschillende hoogte. In de vierlaagse plint bevinden zich op de begane grond aan het Stationsplein en de Stationsweg winkels en horeca. Aan de nieuwe woonstraat (ter hoogte van voormalig Club70) komen kantoren en woningen. In de kelder is een openbare fietsenstalling voorzien. In het hart van het plintgebouw bevindt zich straks een parkeergarage. Het dak van het plintgebouw wordt ingericht met terrassen en beplanting.

Neutelings Riedijk De Lorentz Leiden

Het Rijnsburgerblok wordt ontwikkeld in twee fasen: het plintgebouw met de twee woontorens aan het Stationsplein wordt als eerste gebouwd. Daarna volgt een kantoortoren aan het Schuttersveld.

Neutelings Riedijk De Lorentz Leiden 

Syntrus Achmea neemt namens het Achmea Dutch Value Added Residential Partnership het vastgoed in beheer dat in de eerste fase wordt opgeleverd: 167 appartementen in de vrije sector huur, ca. 1.800 m2 retail / horeca en ca. 4.000 m2 kantoor.

Neutelings Riedijk De Lorentz Leiden 

Het bestemmingsplan wordt in januari 2016 aan de Leidse gemeenteraad voorgelegd. De start bouw van de eerste fase van De Lorentz staat gepland voor de zomer van 2016. De voorbereidingen zijn momenteel al zichtbaar in het stationsgebied.

Reageer op dit artikel