nieuws

Almere zoekt ideeën voor minihuisjes

Architectuur

De gemeente Almere roept architecten, particulieren, aannemers en ontwikkelaars op om met ideeën voor een minihuis te komen. De beste Tiny House-plannen worden komende zomer gebouwd.

Almere zoekt ideeën voor minihuisjes

Het bouwveld in Almere Poort, waar de kleine huisjes volgend jaar gebouwd gaan worden, vormt het hart van de BouwExpo 2016-2017, een gebouwde expositie met speciale aandacht voor Tiny Houses. De gemeente zal zich samen met het Woningbouwatelier inspannen om de bouw van de winnende voorstellen mogelijk te maken. Over de precieze locatie van het manifestatieterrein wordt nog nagedacht.

In Nederland is het enthousiasme voor ‘Tiny Houses’ de laatste jaren sterk gegroeid, merkt de gemeente Almere. Al is het nog niet zo makkelijk om daadwerkelijk een huisje dat kleiner is dan 50 vierkante meter te bouwen. Zo voldoen de woningen vrijwel nooit aan het Bouwbesluit en is het soms onduidelijk of er een vergunning voor afgegeven kan worden.

Wegbereider

De gemeente Almere en het Woningbouwatelier willen met de BouwExpo Tiny Housing de “wegbereider zijn voor deze opgave”. Niet alleen voor Almere, maar voor alle Nederlandse gemeenten. “De verwachting is namelijk reëel dat de vraag naar kleine huizen de komende jaren aanzienlijk zal groeien”, staat in het plan dat wethouder Tjeerd Herrema binnenkort aan de Almeerse gemeenteraad voorlegt.

In Almere is de behoefte aan kleine woningen groot, blijkt uit onderzoek van de gemeente. Zo telt de stad maar liefst 31 procent eenpersoonshuishoudens terwijl de woningvoorraad “onveranderd wordt gedomineerd door het klassieke eengezinshuis”. Slechts 2,1 procent van de woningen is kleiner dan 50 vierkante meter. De gemeente hoopt dat BouwExpo een “aanjager van een innovatieve en betaalbare bouwproductie” wordt. Dat is nodig, want de bouw van alleenstaande ‘Tiny Houses’ komt in Nederland nog maar “aarzelend” op gang.

Alle inzendingen worden in april 2016 ingeleverd bij de Kunstlinie Almere Flevoland en daar tentoongesteld. Ongeveer 25 inzenders krijgen de mogelijkheid een kavel op het Expo-terrein te kopen of tijdelijk te huren en daar het “Tiny House van hun dromen te realiseren”.

Reageer op dit artikel