nieuws

2DVW wint Wonen met Water

Architectuur

De Antwerps-Rotterdamse combinatie 2DVW Architecten-Laplab wint de prijsvraag ‘Wonen met water: plan voor 54 nieuwe woningen in Aalst. De vraag was een ontwerp te maken waarin respect is voor het (water-)landschap en een duurzame waterhuishouding integreert met ruimte voor nieuwe ontwikkeling.

2DVW wint Wonen met Water

De Sociale Huisvestingsmaatschappij Dewaco-Werkerswelzijn wil een woonproject van ongeveer 50 woningen realiseren op de locatie Lindeveld aan de noordrand van Aalst. Voor de ontwikkeling van het kavel is het noodzakelijk optimaal te reageren op de waterproblematiek. Het water van de Molenbeek neemt bezit van de oevers en stroomt geregeld over. Ook een deel van het projectgebied van 2,7 ha ligt in de risicozone.

2DVW Architecten en Landschapsarchitectuurbureau uit Rotterdam winnen prijsvraag Wonen met Water in Aalst

Het voorstel van 2DVW Architecten en Landschapsarchitectuurbureau Laplab investeert in het bekenstelsel door ruimte te geven aan het water. De nieuwbouwwoningen en -appartementen lopen in het plan van de architecten geen risico bij een eventuele overstroming.  Daarnaast levert het ontwerp een bijdrage aan de waterhuishouding in de ruimere omgeving door veel ruimte te reserveren voor het water. Het stroomgebied wordt verlaagd. Ook zal een permanente (nieuwe) zijtak door het projectgebied stromen. Hierdoor krijgt de laagte aan de Molenbeek meer bergingscapaciteit. Het Lindeveld zelf zal een meter worden verhoogd. Door deze aanpak ontstaat aan de noordkant van het kavel ‘ruimte voor (water)landschap’ en aan de zuidkant ‘ruimte voor ontwikkeling’.

De ontwikkeling van de 54 woningen bestaat uit 14 grondgebonden (koop-)woningen en 40 (huur-)woningen en appartementen. De grondgebonden eengezinswoningen zijn georganiseerd rondom twee woonerven op het ‘hoge’ gedeelte van de locatie. Op een terp in het landschap staat nog een compact appartementengebouw.

Het nieuwe landschap is een publieke ruimte die een rol speelt voor de gehele omgeving, dus inclusief het Torensveld en Doriksveld en de omliggende wijken. Hier is ruimte voor spelen, ontmoeten en recreëren. De inrichting is ongedwongen en afgestemd op de waterhuishouding. De beek en het water zullen onderdeel worden van de dagelijkse bezigheden. Het leven met de beek en het spel met de laagte, de zijarmen en geulen zal een genot worden in plaats van een bedreiging.

Reageer op dit artikel