nieuws

Winnaars ARC Awards 2015

Architectuur

Gisteravond (19 november) zijn in het Energiehuis in Dordrecht de ARC15 Awards, de prijzen voor het allerbeste werk in Architectuur, Interieur, Meubel, Detail en Innovatie uitgereikt. Ook ontving Michael van Gessel de ARC15 Oeuvre Award. Met de prijzen wil de redactie ondernemende en innovatieve ontwerpers een podium bieden en vernieuwing zichtbaar maken.

Winnaars ARC Awards 2015

De winnaars zijn:

ARC15 Architectuur: Vincent van Duysen met TR Residence in Knokke
ARC15 Interieur: Ex Interiors met Koninklijke Auping in Deventer
ARC15 Meubel:co-worker door man&paard
ARC15 Detail: Vlotwateringbrug door NEXT architects
ARC15 Innovatie: Busstation Schiphol Noord door Claessens Erdmann

Winnaar ARC15 Architectuur TR Residence

ARC15 Architectuur

De jury bestaande uit Kees Kaan (voorzitter); Bastiaan Jongerius, Kirsten Hannema, Cor Notenboom en Harm Tilman (secretaris en hoofdredacteur de Architect) is gecharmeerd van de manier waarop de drie volumes van winnende project van Vincent van Duysen voor  TR Residence in Knokke in het landschap zijn gesitueerd.  Volgens haar is hiermee in een open landschap een bijzonder gevoel van plek gecreëerd. De door Van Duysen gehanteerde architectuurtaal vindt de jury goed aansluiten op het agrarische landschap. Ook op het schaalniveau van de gebouwen herkent de jury de vaardige hand van de architect. De in samenspraak met de opdrachtgever extreem ver doorgevoerde detaillering en materiaalgebruik hebben geleid tot een tijdloze architectuur. Door op alle schaalniveaus samenhangende oplossingen te bieden, is een integraal ontwerp geproduceerd

ARC15 Architectuur wordt mede mogelijk gemaakt door GIRA en de Architect

 ARC15 Interieur winnaar_Auping

ARC15 Interieur

Het interieur van het nieuwe hoofdkantoor van Koninklijke Auping in Deventer is de winnaar van de ARC15 Interieur. Uit het juryrapport: ‘De jury looft het menselijke inzicht van Odette Ex. Ze heeft de stemming in het bedrijf eerst gepeild, is met allerlei mensen gaan praten en heeft direct begrepen dat zelfs de mooiste loopbrug ter wereld directie en personeel van Auping niet tot elkaar zou brengen, maar dat de oplossing lag in een prachtige, gezellige kantine in het hart van de fabriek. Daarnaast heeft de jury groot respect voor het vakmanschap waarmee Ex Interiors met een betrekkelijk gering budget oplossingen heeft bereikt die het interieur op een hoger niveau brengen.’

In de jury van de ARC15 Interieur Award hebben zitting: Diederik Fokkema, Fokkema Partners Architecten, voorzitter; Emilie Escher, criticus FD; Roger Haan, interAlter interieurarchitecten; Brechje van der Velde, Allen Overy LLP en Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, secretaris

ARC15 Interieur is een initiatief van PLAN@OFFICE en de Architect

 ARC15 Meubel Winnaar CoWorker

ARC15 Meubel

Winnaar van de ARC15 Meubel Award is de coworker van manpaard. Volgens de jury, onder voorzitterschap van Robert Bronwasser, is het basic ontwerp voor een werktafel die aan alle wensen van de moderne werkende mens voldoet, een prikkelend uitgangspunt. Bij co-worker signaleert de jury dat in de vormgeving nog een flinke slag kan worden geslagen.  De jury is echter van mening dat voor dit product onder de nieuwe generaties op de arbeidsmarkt een markt is. Deze zijn flexibel en hebben niet zozeer behoefte aan een representatief kantoorpand, als wel aan een snelle werkmodule die je tevoorschijn tovert zodra je daar behoefte aan hebt. Qua uitstraling past de co-worker sterk bij dit publiek. De jury is van mening dat de co-worker de potentie heeft om te worden uitgewerkt tot een productiewaardig meubel.

De jury van de ARC15 Meubel Award bestaat uit Robert Bronwasser (voorzitter, ontwerper), Jeroen Junte (publicist, auteur en organisator), Pauline Bijleveld (ontwerper, organisator), Sander van der Lande (directeur van de Lande Group) en Sander Woertman (secretaris, de Architect).

De prijs is een initiatief van Rohde Grahl en Gabriel.

ARC15 Detail

De jury van de ARC15 Detail, bestaande uit Ronald Scheurholts, voorzitter, cepezed;  Arie van der Neut, Studio Ninedots; François Claessens, WVH; Tillmann Klein, TUDelft; George Henkens, Aronsohn en Maartje Henket, secretaris, vakredacteur de Architect’ selecteerde de Vlotwateringbrug in Monster van NEXT architects als winnaar van de ARC15 Detail.

De jury was unaniem in de aanwijzing van het winnende project. ‘De prachtige integratie van de details in het geheel en de soepele manier waarop NEXT architects de vleermuizen goede verblijfsruimten geeft in de brug maakt dat de Vlotwateringbrug door NEXT-architects de winnaar is geworden.’

De ARC15 Detail Award wordt mede mogelijk gemaakt door Kubus en de Architect

ARC15 Innovatie

Het nieuwe busstation ‘knooppunt Schiphol-Noord’ van Claessens Erdmann kent een bijzondere vorm van hergebruik. Voor de overkapping is namelijk een oude vliegtuighangar gebruikt die begin jaren ’40 werd gebouwd in Groot-Brittannië. De zogenaamde Type T2-hangar, ontwikkeld door het Engelse leger om snel te kunnen verplaatsen, werd in 1958 aangekocht door de gemeente Rotterdam en deed jaren dienst op Rotterdam Airport. Nadat hij daar zijn functie verloor is de hangar in 2015 aan zijn derde leven begonnen op het terrein van Amsterdam Airport Schiphol.

‘De jury is onder de indruk van de manier van herbestemmen, door de architect omschreven als ‘ontwerpen door niet-ontwerpen’. 

De jury van de ARC15 Innovatie Award bestaat uit Gerben van Dijk, De Bouwcampus, H-team, voorzitter; Saskia Simon, OMA; Robert Winkel, Mei architecten; Onno Dwars, VolkerWessel en Harm Tilman, hoofdredacteur de Architect, secretaris.

De prijs is een initiatief van Desso en de Architect

 

ARC15 Oeuvre

Anne van der Zwaag (voorzitter, directeur Object Rotterdam), Bianca Seekles (directeur ERA Contour), Krijn de Koning (beeldend kunstenaar) en Harm Tilman (secretaris, hoofdredacteur de Architect) vormden de jury van de ARC15 Oeuvre Award. “De jury ziet in de ontwerpen van Michael van Gessel een bijzondere sensitiviteit voor zowel de mens als de natuur en de verbinding hiertussen. De ontwerpen van Van Gessel tonen daarbij een mooie balans tussen intensiteit en gedegenheid. Hij weet het bestaande aan te vullen en te versterken en daarmee een groot en breed publiek te bereiken en te bewegen. Hetgeen de jury graag wil bekronen.” 

Actie abonnement de Architect

Reageer op dit artikel