nieuws

Vincent van Duysen wint met TR Residence ARC15 Architectuur Award

Architectuur

Verrassende winnaar van de ARC15 Architectuur Award is TR Residence in Knokke door Vincent van Duysen. De jury looft de manier waarop woning, stal en schuur in het landschap zijn gesitueerd en vormgegeven. Juryvoorzitter Kees Kaan overhandigde de prijs gisteren tijdens het ARC15 Awards feest in Dordrecht. Overige nominaties waren KWR door cepezed, basisschool de Spreeuwen door HCVA en ontmoetingscentrum Moorsel door De Kort Van Schaik Van Noten.

De ARC15 Architectuur Award wordt toegekend aan afgelopen jaar gerealiseerd architectuurproject dat hoge prestaties op het gebied van duurzaamheid in de ruimste zin van het woord op meest innovatieve wijze combineert met verrassende architectuur. De prijs wil duurzaamheid promoten als integraal onderdeel van het ontwerp.

Landschap

Door de manier waarop Van Duysen de drie volumes van woning, stal en schuur in het landschap heeft geplaatst, is in de periferie van Knokke een bijzondere plek gecreëerd. Ook de door Van Duysen gehanteerde architectuurtaal vindt de jury goed aansluiten bij dit landschap.

TR Resicence Vincent van Duysen Knokke_Winnaar ARC15 Architectuur Award

Integraal ontwerp

De jury roemt de vaardige hand van de architect. Door de positionering en dimensionering van de ramen ten opzichte van het interieur zijn bijzondere door- en vergezichten gecreëerd. De samen met de opdrachtgever ver doorgevoerde detaillering heeft in de ogen van de jury geleid tot een tijdloze architectuur. Volgens haar is een bijzonder integraal ontwerp geproduceerd.

Toegevoegde waarde

Juryvoorzitter kees Kaan gaf aan dat de jury op zoek is gegaan naar een project dat ongeacht het programma een bijzondere toegevoegde waarde heeft. Doorslaggevend was volgens hem de verwachting iets van een ‘overweldigende vanzelfsprekendheid’ aan te treffen.

TR Resicence Vincent van Duysen Knokke_Winnaar ARC15 Architectuur Award 

Breedte Nederlandse architectuur

Kaan typeerde de inzendingen voor de ARC15 Architectuur Award als zeer uiteenlopend qua schaal en programma. Naast grote openbare gebouw, beoordeelde de jury ook infrastructuurprojecten, scholen, woonhuizen en cultuurcentra. Volgens hem waren in alle categorieën ijzersterke voorbeelden te vinden.

Eerdere winnaars

De ARC15 Architectuur Award is dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Eerdere winnaars waren Cono Kaasmakerij door Bastiaan Jongerius Architecten (2014), Villa Kogelhof door Paul de Ruiter (2013) en Proyecto Roble door Équipe voor Architectuur en Urbanisme (2012).

Samenstelling jury

De jury van de ARC15 Architectuur Award bestaat dit jaar uit Kees Kaan (KAAN Architecten, voorzitter), Bastiaan Jongerius (Bastiaan Jongerius Architecten), Kirsten Hannema (de Volkskrant), Cor Notenboom (BAM Bouw en Techniek) en Harm Tilman (de Architect, secretaris).

Actie abonnement de Architect

 

Reageer op dit artikel