nieuws

‘Spooktacular batbridge’ wint ARC15 Detail

Architectuur

NEXT architects heeft de ARC15 Detail Award gewonnen met de brug over de Vlotwatering. De op Halloween veel-betweete ‘batbridge’(“in the city of Monster! Spooktacular!”) werd unaniem gekozen.

 Juryvoorzitter Ronald Schleurholts van architectenbureau cepezed prees de prachtige integratie van de details in het geheel en de soepele manier waarop NEXT de vleermuizen goede verblijfsruimtes geeft in zijn brug.

NEXT architects heeft een civiel kunstwerk ontworpen dat een plek definieert met oog op het verbeteren van de ecologische waarde van z’n omgeving. Naast het vormgeven van de verkeersroute voor fietsers, wandelaars en incidentele bestemmingsverkeer heeft het team zich verdiept in hoe je juist ruimte kan maken voor de natuur in plaats daar wat van weg te halen.

 

In dit geval is dat speciaal gericht op het creëren van een goede biotoop voor verschillende vleermuissoorten, die in dit gebied veel voorkomen. Dit komt tot uiting in de details als speciaal gemaakte overwinterings- en nestplekken. De oplossingen variëren van kelderlabyrinten in het brughoofd, opwarmende nest zones in de bakstenen brugwand en diepe spelonken in de onderzijde van het brugdek. Het gedrag en de wensen van de verschillende soorten is hierbij meegenomen, evenals het opwarmen, afkoelen en beschermen van deze plekken door de dag en de seizoenen. Deze aandacht voor de biodiversiteit bij het detailleren in de ruimtelijke domein is wat de jury betreft voorbeeldstellend en relevant.

  

Reageer op dit artikel