nieuws

Translucente bloemblaadjes vormen MPavilion Melbourne

Architectuur

Het op het Serpentine Paviljoen geïnspireerde MPavilion in Melbourne, Australië van Amanda Levete is geopend. Levete, oprichtster van AL_A, gebruikte materialen en de technische mogelijkheden uit de luchtvaartindustrie om een luifel van bloemblaadjes te creëren.

Translucente bloemblaadjes vormen MPavilion Melbourne

Elk ‘bloemblaadje’ is slechts een paar millimeter dik waarmee een ultra-lichtgewichte luifel is ontstaan die boven een ‘woud’ van vier meter hoge kolommen rust. De vijf meter brede blaadjes zijn voorzien van LED verlichting die automatisch aangaan tijdens zonsondergang en zorgen samen met de gesynchroniseerde muziek voor een lichtshow.

 Levete Pavilion Melbourne 

 Levete Pavilion Melbourne 

Levete zegt over haar ontwerp: ‘Het paviljoen is een eerbetoon aan de natuurlijke schuilplekken waarin we samenkomen. De lichtvoorziening, de open structuur waardoor de wind, de regen en het licht vrijspel hebben zijn onderdeel van de beleving die bezoekers ondergaan.’

 Levete Pavilion Melbourne 

Ze voegt er aan toe: ‘Composieten hebben een revolutie teweeggebracht in de technische industrie, net zoals lucht- en ruimtevaart dit betekenen voor de bouw. Het gebruik van composieten maakt structuren van ongekende lichtheid gecombineerd met grote kracht. De potentiële toepassingen in de architectuur zijn hierdoor legio.

Levete paviljoen Melbourne Australie 

Tijdelijke paviljoens

Het paviljoen is de tweede in een reeks van tijdelijke paviljoens in opdracht van de Naomi Milgrom Foundation – een non-profit organisatie die bestaat om het publieke design en architectuur projecten te
initiëren en te ondersteunen. Het programma van de paviljoens in de Melbourne Queen Victoria Gardens is geïnspireerd op de Londense Serpentine Pavilions.  Het eerste paviljoen is ontworpen door de in Melbourne gevestigde architect Sean Godsell.

 Levete paviljoen Melbourne Australie 

Het paviljoen is te zien tot en met 7 februari 2016 en gaat plaats bieden aan een reeks van evenementen en lezingen.

Bron: Architects Journal

Reageer op dit artikel