nieuws

Stroom van planten, panna en de zon

Architectuur

Bureau wUrck architectuur stedenbouw landschap heeft het eerste Nederlandse Energieplein ontworpen. Het schoolplein van het Christelijk College Zeist beschikt nu over een wifi-hotspot op bewegingstegels, plant-power, WeWatt-fietsen en zonnestroom.

Stroom van planten, panna en de zon

Een potje panna, of de plantjes verzorgen. Geen bezigheden die jongeren normaal gezien zullen associëren met het opladen van hun smartphone. Maar in de duurzame nieuwbouwwijk Kerckebosch kunnen ze zo voor hun eigen stroom zorgen. Op het schoolterrein door wUrck komen ook weer- en windbestendige WeWatt-bikes.

Kerckebosch heeft met het wifisysteem de primeur in Nederland en loopt, als derde gebruiker, wereldwijd voorop. De Energy Floor-tegels worden hier eveneens voor het eerste in Europa vast toegepast. Een telefoon laadt je op met tien minuten voetballen.

 

Ook de buitenversie van de WeWatt-bike is nieuw. Energiefietsen worden al vaker toegepast, maar altijd binnen. Op het schoolplein in Zeist staat nu het eerste prototype dat geschikt is voor buiten. Begin 2016 krijgt Kerckebosch tien WeWatt-bikes.

  

Het meest bijzonder is echter de stroom afkomstig van de 4000 planten met Plant-e technologie. Het opwekken van energie via planten kan met elk type plant dat met zijn wortels in de natte grond staat. Het gaat voornamelijk om de bacteriën. Wanneer de plant groeit, scheidt het afvalstoffen uit via de wortels. Deze afvalstoffen worden afgebroken door bacteriën en bij die afbraak komen elektronen vrij. Door de koppeling van elektroden ontstaat er bruikbare elektriciteit. Van het begin af aan wordt er continu stoom gegenereerd door de planten, dag en nacht. Pas wanneer het systeem stijf bevroren is stopt het leveren van stroom, maar bij dooi start het ook uit zichzelf weer op. Het systeem van Plant-e vraagt weinig onderhoud. Voldoende (regen)water en 1 keer in het jaar schoonmaak volstaan.

 

Kerckebosch werkt onder meer met groenten en kruidenplanten. De planten leveren 0,1 watt per vierkante meter. Dat is net voldoende om een zuinig ledlampje te laten branden. De 100 vierkante meter die de 4000 planten in beslag nemen, levert in totaal 10 watt. Dat is niet veel, maar aangezien de wereld vol staat met planten, kan het volgens de bedenkers op termijn toch een serieuze energiebron worden.

Reageer op dit artikel