nieuws

Render Ster van de Week – EPO Rijswijk

Architectuur

Is het niet heerlijk om je tijdens het werk te verlustigen aan de gelikte artists impressions of ‘render porn’ van de grote starchitecten? Wij vinden van wel en surfen daarvoor graag even naar Dezeen, Designboom of Archdaily Daarom elke vrijdag de Render Ster van de Week, de lekkerste artist impression die we op het web tegenkwamen. Vandaag het nieuwe EPO (European Patent Office) van Jean Nouvel en Van Dam & Partners.

De nieuwbouw van kantoor ‘New Main’ van EPO wordt uitgevoerd met een stalen hoofddraagconstructie en veel glas, naar een ontwerp van Ateliers Jean Nouvel (Parijs) en Dam & Partners Architecten (Amsterdam).

Bijzonder aan het ontwerp is de grote waterpartij die het gebouw omringt. Daardoor lijkt het gebouw te worden opgetild door de omgeving: floating in the air. Het hele project omvat circa 85.000 vierkante meter, is 107 meter hoog, 150 meter lang en slechts 12,6 meter breed. Aan de buitenkant van het gebouw komt aan beide langszijden een glazen voorzetgevel. Aan de snelwegkant is de afstand tussen de glazen gevel en het pand 6 meter. Aan de andere zijde is de afstand tot het complex 3 meter.

Door het brede, maar ondiepe profiel van het gebouw (het hoofdgebouw is slechts 12,6 meter breed, exclusief de glazen voorzetgevels) krijgt de fundering van het nieuwe gebouw enorme krachten te verdragen. 1.250 funderingspalen worden door middel van een betonnen fundering met enorme poeren, waarin de 6 voetplaten zijn opgenomen, verbonden met de staalconstructie.

Het European Patent Office is de grootste internationale instelling in Nederland en, na de Europese Commissie, de grootste internationale organisatie van Europa. EPO heeft in Rijswijk ongeveer 2.700 vaste medewerkers en is gevestigd langs de A4. Het nieuwe kantoor in Rijswijk komt te staan op de kavel van het bestaande kantoor en wordt eind 2017 in gebruik genomen. Het bestaande kantoor wordt na ingebruikname van het nieuwe kantoor afgebroken en het vrijgekomen terrein wordt opnieuw ingericht. Het gehele project wordt afgerond in 2019.

TBI-ondernemingen J.P. van Eesteren, Croon Elektrotechniek en Wolter Dros voeren onder de naam New Main B.V. integraal de designbuild-opdracht uit voor de nieuwbouw van het European Patent Office in Rijswijk.

Reageer op dit artikel