nieuws

Opening Waterliniemuseum Fort bij Vechten

Architectuur

Komend weekend, 10 en 11 oktober, is de opening van het Waterliniemuseum Fort bij Vechten. Het nieuwe museum bestaat naast een tentoonstellingsgebouw, ontworpen door Anne Holtrop ook uit een openluchtdeel waar kennis kan worden gemaakt met de Hollandse Waterlinie en zijn geschiedenis. Hiervoor heeft Penne Hangelbroek in een ‘strook’ van 80 meter breed de situatie van circa 1880 gereconstrueerd.

Opening Waterliniemuseum Fort bij Vechten
Waterlinie museum, Fort bij Vechten, Privaatgebouw E

Fort bij Vechten is een van de grootste en fraaiste forten van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. De strategische ligging op het snijpunt van de Romeinse Limes en de Nieuwe Hollandse Waterlinie maken het fort geschikt als hét icoon van de Waterlinie. In het museum wordt het unieke verhaal verteld over de verdediging van Nederland met de hulp van water.

 Waterliniemuseum Fort Vechten 

 Waterliniemuseum Fort Vechten 

Museumgebouw

In het nieuwe museumgebouw wordt door middel van een interactieve ontdekkingstocht alles verteld over de waterlinie. Mensen uit verschillende tijden nemen je mee in hun belevenissen. Zo vertelt (prins) Maurits over het briljante idee dat hij in 1589 kreeg, neemt een boerin je mee in haar persoonlijke leven in het Rampjaar 1672 en toont de soldaat je de zwakke plekken van de linie in 1794. Ingenieur Kraijenhoff legt uit waarom de waterlinie in 1815 werd verplaatst en een werkman laat je zelf ervaren onder welke zware omstandigheden hij in 1880 zijn werk moest doen.

 Waterliniemuseum Fort Vechten
Maquette Anne Holtrop

Middenin dit bijzondere museumgebouw, ontworpen door Anne Holtrop, vind je een 50 meter lange open lucht maquette van de Nieuwe Hollandse Waterlinie. Als deze onder water wordt gezet, kun je zelf ervaren hoe de linie werkt. Ook is het mogelijk om binnenin het museum met een virtual reality-bril over de waterlinie te vliegen en de Nieuwe Hollandse Waterlinie onder water. Daarnaast bevat het museumgebouw de museumshop en het museumcafé.

 Waterliniemuseum Fort Vechten 

 Waterliniemuseum Fort Vechten 

Buitenexpositie

In het ‘buitendeel’ van het Waterliniemuseum kun je behalve genieten van de natuur en zijn bijzondere omgeving ook kennismaken met de historische gebouwen die er staan.In de gebouwen komen verschillende onderwerpen aan bod, zoals fortenbouw en het leven van de soldaten op het fort tijdens WO1. Ook is te zien hoe de Romeinen 2000 jaar geleden hier al een fort stichtten, het castellum Fectio.  Architect Penne Hangelbroek heeft in een ‘strook’ van 80 meter breed de situatie van circa 1880 gereconstrueerd.

 

Praktische informatie

Op zaterdag 10 oktober is het Waterliniemuseum geopend van 10.00 – 22.00 uur en op zondag 11 oktober van 10.00 –17.00 uur.  Voor het openingsweekend gelden andere toegangsprijzen dan bij een regulier bezoek. Speciaal voor dit weekend betaal je alleen een toegangsprijs voor het nieuwe museum met de tentoonstelling ‘Sterk Water’. Deze bedraagt €7,50 en voor kinderen t/m 12 jaar €5,00. De toegang tot Fort bij Vechten is gratis. Ook de overige tentoonstellingen op het fort en alle andere eenmalige activiteiten zijn in verband met de viering gratis te bezoeken en bij te wonen. 

Waterliniemuseum Fort Vechten 

Reageer op dit artikel