nieuws

Nominaties VKG Architectuurprijs 2015/2016 bekend gemaakt

Architectuur

A3 architecten, Biq architecten en GeO architecten hebben de nominaties in de categorie renovatie van de VKG Architectuurprijs 2015/2016 in de wacht gesleept. Daarnaast zijn Heren 5, De Zwarte Hond en Zofa architecten genomineerd in de categorie nieuwbouw. Dat heeft de jury, onder leiding van Gerben van Dijk (voorzitter H-Team), vandaag bekend gemaakt. Op 8 december aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in Dordrecht.

De VKG Architectuurprijs wordt ieder jaar toegekend aan bouwprojecten waar kunststof kozijnen, ramen en deuren op esthetische wijze onderdeel uitmaken van het ontwerp. De prijzen belichten het allerbeste werk dat het afgelopen jaar binnen de categorieën van renovatie en nieuwbouw is gemaakt. In december worden ze voor de tiende maal uitgereikt. Tevens wordt dan bekend gemaakt wie de publieksprijs heeft gewonnen.

Nominaties voor de categorie renovatie

Renovatieprojecten waarin kunststof gevelelementen een kwalitatieve, esthetische bijdrage leveren aan het geheel, maken kans op de VKG Architectuurprijs in de categorie Renovatie. Dit jaar zijn genomineerd: Kaap Hoorn van GeO architecten, Stanleylaan van Biq architecten en Mendelweg van A3 architecten.

Bij de renovatie van Kaap Hoorn door GeO architecten is het oorspronkelijke verpleeghuis omgebouwd tot een appartementencomplex met 83 wooneenheden. Door de toepassing van gevel vullende puien en zelfdragende balkons van 8 m2 is het gevelbeeld vernieuwd. Het gebouw richt zich met deze aanpassingen op jongere bewoners.

Bij de renovatie van de Stanleylaan 1 in Utrecht door Biq architecten stond de verbetering van de energieprestatie voorop, maar is ook gekeken naar de beeldkwaliteit van de gevel. De oorspronkelijk houten kozijnen zijn eind jaren tachtig vervangen door kunststof kozijnen. Bij de renovatie zijn kunststofpuien toegepast die de oorspronkelijke houten kozijnen dicht benaderen. Zo wordt in indeling en kleur verwezen naar de oorspronkelijke flats, terwijl de materialisatie aansluit op de vorige renovatie.

Het appartementencomplex aan de Mendelweg te Boskoop, dat niet langer voldeed aan de huidige eisen, is door A3 architecten gerenoveerd. De seniorenflat heeft nieuwe gevels kregen en tevens zijn de plattegronden opnieuw ingericht. Een nieuwe aanbouw aan de voorkant van ±3m maakt de woningen lichter en ruimer. Deze kwaliteiten zijn versterkt door de verdiepingshoge kunststof kozijnen.

Nominaties voor de categorie nieuwbouw

Architectuurprojecten waarin kunststof gevelelementen op creatieve wijze zijn opgenomen, maken kans op de VKG Architectuurprijs Nieuwbouw. Dit jaar zijn genomineerd: de Zaanse Strip door Heren 5, appartementen Typhoon door De Zwarte Hond en 53 woningen Gorecht West door Zofa architecten

In Wormerveer is het woongebouw Zaanse strip gerealiseerd. Dit gebouw van 300 meter lang is gesegmenteerd in vijf delen die elk een eigen kleur baksteen hebben en die door trappenhuizen aan elkaar zijn geschakeld. Met de grootsheid van het gebouw wordt verwezen naar het industriële karakter van het gebied aan de Zaan.

Het appartementencomplex Typhoon in Groningen door De Zwarte Hond combineert strak vormgegeven kunststof gevelelementen met rode bakstenen en witte aluminium. De bakstenen creëren een ritmisch reliëf, evenals het geperforeerde witte aluminium dat toegepast is in de gemeenschappelijke ruimtes van het gebouw.

In Gorecht-West zijn door Zofa architecten 53 nieuwe grondgebonden woningen gerealiseerd. De uitvoering refereert aan het ‘Gronings rood’ dat in de wijk aanwezig is, door middel van rood metselwerk gecombineerd met rode dakpannen en rode kozijnen. Om variatie aan te brengen zijn ramen met verschillende dieptes gecreëerd. Ook het metselwerk varieert in kleur en reliëf.

Jury VKG Architectuurprijs 2015/2016

De jury van de VKG Architectuurprijs 2015/2016 bestaat uit: Reimar von Meding (architect-partner KAW), Gerben van Dijk (voorzitter H-team), Marcel Blom (partner Benthem Crouwel Architects), Albert J. Zegelaar (directeur VKG) en Harm Tilman (hoofdredacteur de Architect).

Prijsuitreiking

De winnaars van de VKG Architectuurprijs 2015/2016 worden op 8 december 2015 bekend gemaakt tijdens de VKG Architectuurdag in Dordrecht. Wil je de prijsuitreiking bijwonen? Meld je dan hier aan.

Reageer op dit artikel