nieuws

Nominaties ARC15 Detail Award bekend

Architectuur

Mei architects and planners, MVRDV / Octatube en NEXT architects zijn genomineerd voor de ARC15 Detail Award. Dat heeft de jury, onder leiding van Ronald Schleurholts, vandaag bekend gemaakt. Deze Award wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd project dat zich onderscheidt door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Op 19 november aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Energiehuis te Dordrecht.

Nominaties ARC15 Detail Award bekend

De drie genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 38 inzendingen. Door de jury is eerst een long list gemaakt die vervolgens is teruggebracht tot een shortlist met vijf projecten. Deze zijn door de jury bezocht, waarna ze drie projecten heeft genomineerd. Naast de McDonald’s aan de Coolsingel in Rotterdam, zijn dat Markthal in Rotterdam en de Vlotwateringbrug in Monster.

De ARC Detail Award wordt dit jaar voor het eerst uitgereikt.

De genomineerden van 2015

 

McDonald’s, Rotterdam Mei architects and planners

De McDonald’s op de Coolsingel is een transparant paviljoen met een rijk bewerkte gevel in goudkleurig aluminium. Het is opgebouwd als staalskelet op de bestaande fundering van de oude kiosk met een vrijwel kolomloze constructie en 6 meter hoge, maximaal ontkleurde glaspanelen. Door de toepassing van verschillende perforatiegraden wordt in de gevelbekleding – en doorlopend in de wandafwerking – een mensenmenigte verbeeld. De nutsvoorzieningen en verkeersregelkasten zijn geïntegreerd in de gevel, waarbij verlichting achter de gevelplaten zorgt voor een verhoogde sociale veiligheid. Het gebouw is in een zeer korte bouwtijd van twee maanden gerealiseerd. De jury bewondert de verfijnde detaillering van het gebouw.

 

Markthal, Rotterdam MVRDV / Octatube

De Markthal heeft de grootste kabelnetgevel in Europa. De boogvorm van het gebouw maakt daarbij een ideale constructieve symbiose mogelijk. Een gevel als een tennisracket, met een unieke gietknoop uit drie delen. De 26 verticale en 22 horizontale kabels vormen een hangend net met een enkellaagse draagstructuur. De kabels zijn voorgespannen tussen stalen consoles die zijn uitgespaard in de betonconstructie. Tussen de kabels zijn stalen gietknopen geplaatst waar de verticale en horizontale kabels kruisen. Gelamineerde glaspanelen van 1485 bij 1485 millimeter zijn bevestigd aan de kabels door middel van in de gietknoop geïntegreerde ronde klemschijven. De jury beschouwt deze minimale constructie met maximaal resultaat als detailleren op het scherp van de snede.

 

 

Vlotwateringbrug, Monster door NEXT architects

De sculpturaal gevormde Vlotwateringbrug slingert tussen twee bestaande percelen en markeert de entree van de Poelzone. Op het hoogste punt maakt de brug een bocht voor een open zicht het gebied in. Het brugontwerp heeft als doel om een ideale habitat te vormen voor diverse vleermuissoorten. Drie brugonderdelen bieden hen ruimte: het brughoofd, de onderzijde van het brugdek en de metselwerk balustrade. Deze zijn in samenwerking met vleermuisspecialist Herman Limpens uitgewerkt en zo gedetailleerd dat ze de architectuur nergens verstoren. De jury waardeert de manier waarop NEXT architects hier veel samenbrengt in een pretentieloos geheel.

Samenstelling jury

De jury van de ARC15 Detail Award bestaat dit jaar uit Ronald Schleurholts (voorzitter, cepezed), Arie van der Neut (Studioninedots), Tillmann Klein (TU Delft), George Henkens (Aronsohn), Francois Claessens (woningbouwvereniging Hoek van Holland) en Maartje Henket (secretaris, de Architect).

ARC15 Detail

Doel van ARC15 Detail is het maatschappelijke belang van architectuur belichten, de rol van architectuur in het publieke leven versterken en de contacten tussen architecten, toeleveranciers en opdrachtgevers stimuleren.

De prijs wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd project dat zich onderscheidt door innovatieve details binnen een samenhangend totaalconcept. Bij de beoordeling van de ingezonden projecten staan slimheid, integrale samenwerking, het vernieuwende karakter van de detaillering en de wijze waarop de professionaliteit van het ontwerpteam in het eindresultaat tot uitdrukking komt, centraal.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC15 Detail Award wordt op 19 november bekend gemaakt tijdens de ARC15 Award Show in het Energiehuis van Dordrecht.

Reageer op dit artikel