nieuws

Handig: containerwoning voor vluchtelingen

Architectuur

De Goudse architect Henk Middelkoop wil vluchtelingen huisvesten in omgebouwde zeecontainers. Als het weer veilig is in het land van herkomst, krijgen ze hun huis mee terug.

Handig: containerwoning voor vluchtelingen

Snelle huisvesting hier en een oplossing voor de terugkeer naar een verwoest land. Dat had Middelkoop in gedachten bij het ontwerp van de return.tainer. Deze is volgens Middelkoop eenvoudig te realiseren door een gebruikte container te ontdoen van de deuren en enkele stukken zijwand. Deze worden opgeslagen om in de terugkeerfase weer in te zetten.

“Aan het eind van de opvangperiode geven de bewoners aan waar ze de return.tainer afgeleverd willen hebben. Vervolgens vullen zij hem met zaken die ze willen meenemen en vertrekt de container naar de eindbestemming.”

Met een beetje geluk hebben de vluchtelingen dan ook allerlei vaardigheden geleerd die hen helpen om het land van herkomst opnieuw in te richten. “Door ze goed op te leiden en te trainen gedurende hun verblijf in ons land, bijvoorbeeld in het hoogwaardig kweken van gewassen, kunnen ze vanuit de containerwoning hun nieuwe bestaan opbouwen en hun vaderland dienen met hun capaciteiten en opgedane vaardigheden. Wij krijgen daarvoor handelspartners over de hele wereld.”

De containers kosten 3500 euro nieuw en 1700 euro voor een gebruikte. Ingericht komt een container op 20.000 euro. Het interieur is dan afgewerkt met geïsoleerde panelen en een eenvoudige keuken en badkamer. De units zijn koppelbaar om grotere gezinnen te huisvesten. Ook kan eenvoudig een dorp of appartementencomplex worden gestapeld.

Reageer op dit artikel