nieuws

Energie uit Zigzag Solar gevel

Architectuur

ZigZagSolar is een gevelsysteem met zonnepanelen dat meer dan 100 procent energie moet gaan opleveren. Het wordt sinds begin dit jaar getest in de Wijk van Morgen in Heerlen. Vorige week werd de tweede Zigzaggevel geplaatst.

Energie uit Zigzag Solar gevel

ZigZagSolar is een gevel met een zigzag. De zonnepanelen liggen in een schuin naar boven gericht vlak; het naar beneden gerichte vlak wordt ingevuld met opake gevelpanelen. De zigzag is zo uitgewerkt dat de zon in hartje zomer direct vol op het zonnepaneel valt, terwijl de stralen in hartje winter via de gewone panelen naar de zonnecellen worden weerkaatst. Zo wordt de opbrengst hoger dan die van zonnecellen op een dak. Namelijk maximaal 26 procent hoger.

“Als je de energieopbrengst van een goed georiënteerd paneel op een dak ijkt op 100 procent, leveren wij dus tot 126 procent”, zegt woordvoerder Sander Bardoel. Dit werkt uiteraard alleen als de gevel goed is georiënteerd en het gebouw voldoende vrij staat. Ook de kleur van de gewone gevelpanelen beïnvloedt de opbrengst, maar minder dan gedacht. Als de weerkaatsing van een spiegel op 100 procent stelt, dan zijn matzwarte gevelpanelen nog altijd goed voor 80 procent.

 

Door de configuratie zie je de zonnepanelen niet vanaf de straat. De opake gevelpanelen bepalen het gevelbeeld. Deze kun je van elke kleur of afbeelding voorzien, bijvoorbeeld een gebouwhoge fotoprint. Dit kan met name de bestaande bouw op twee manieren verbeteren: de gevel gaat energie leveren en hij ziet er beter uit. Bardoel: “We krijgen dan ook veel geïnteresseerde reacties van woningcorporaties die bijvoorbeeld jarenzestigflats in hun bestand hebben, die ze graag nog een jaar of 25 mee willen laten gaan.”

Het gevelsysteem wordt ontwikkeld door een team met creatieve jonge honden en mannen met veel ervaring. Bij het project is onder meer Ruud Derks betrokken, die meer dan twintig jaar bedrijven van DSM geleid heeft en reeds verscheidene zonne-energieprojecten heeft geïmplementeerd, en Wim van de Wall, die een even lange tijd productontwikkeling deed bij Trespa.

 

Reageer op dit artikel