nieuws

Agendatip – WHAT? Work Home Apart Together

Architectuur

Wonen en werken zijn twee belangrijke activiteiten in het leven van mensen. De tentoonstelling WHAT? Work Home Apart Together van ARCAM gaat over de combinatie van die twee, en over hun plaats in de stad. De bovenste etage van het voormalig ING House, sinds 2015 omgedoopt tot Infinity, vormt vanaf 18 december de locatie voor de eerste tentoonstelling over onze woon-werkcultuur.

Steeds meer mensen willen wonen en werken weer dichter bij elkaar brengen. Omdat het duurzamer is, of omdat het logisch is in een stad als Amsterdam met veel zzp’ers. ‘WHAT? Work Home Apart Together’, is samengesteld door Arcam en Fred Feddes, auteur van ‘1000 jaar Amsterdam’. De tentoonstelling laat een verscheidenheid aan historische woon-werkvormen zien die opnieuw inspirerend kunnen zijn. Amsterdammers vertellen hun persoonlijke verhaal over de combinatie van wonen en werken en ook de verhouding tussen afstand en reistijd wordt in kaart gebracht.

Wonen & Werken

Een selectie van verschillende woningtypen toont de lange en rijke geschiedenis van woon-werkvormen als inspiratie voor de toekomst. Denk aan bijvoorbeeld het dijkhuis, de dienstwoning, de winkelwoning en het koopmanshuis. Een overzicht van stedelijke ontwikkelingen laat Amsterdam zien als kleinschalige stad, als planmatige stad en als metropoolregio. De door Studio Daniel Ament ontworpen tentoonstelling voert de bezoeker langs maquettes van woningen en wijken, uniek fotomateriaal, historisch kaarten en documenten uit het Stadsarchief en infographics van het Planbureau voor de Leefomgeving.

Woon-werkportretten

Persoonlijke verhalen van mensen die wonen of werken in Amsterdam vertellen over de route die zij dagelijks afleggen van en naar werk en huis. De verhalen in video en fotografie variëren van een kleine ondernemer die boven zijn winkel woont tot een politieagent en van een zzp’er in een creatief beroep tot een manager die de hele wereld over reist.

Wonen en werken op de Zuidas

Ook leer je in de tentoonstelling alles over de omgeving waar Infinity zich in bevindt. In een presentatie met onder meer een maquette van de Zuidas toont gemeente Amsterdam, Zuidas een visie op de doorontwikkeling van Zuidas naar een internationale toplocatie voor wonen, werken én verblijven.

Randprogramma

De tentoonstelling wordt begeleid door een programma van debatten en ontwerplabs. In de ontwerplabs vestigen we onze aandacht op de Zuidas, met zijn specifieke vraagstuk rond transformatie van een modern werkgebied. Arcam werkt hierin samen met de afdeling Zuidas van de gemeente Amsterdam. Zij zijn bezig om een nieuwe visie en plan van aanpak te schrijven op basis van de veranderende omstandigheden. Het inhoudelijke programma en de data van de debatten en ontwerplabs wordt in november aangekondigd.

Infinity

Ontdek naast de tentoonstelling WHAT? Work, Home, Apart, Together alles over het gebouw zelf in een presentatie van MVSA Architects dat in 2002 het pand opleverde. Het karakteristieke gebouw is gelegen op de grens van de hoogbouw van de Zuidas en de groene zone van De Nieuwe Meer. Met onder andere de ING Bank als opdrachtgever stonden transparantie, innovatie, milieuvriendelijk en openheid centraal in het ontwerp. Sinds de ING Bank in het voorjaar van 2015 het pand verliet, heeft het voormalige hoofdkantoor de naam Infinity gekregen en is het door asset manager CBRE Global Investors getransformeerd tot een kantoorgebouw dat meerdere bedrijven huisvest. MVSA Architects kreeg de opdracht om als ontwerpende partij de verbouwing te begeleiden en te zorgen dat de aanpassingen zoveel mogelijk in de stijl van het bestaande ontwerp plaatsvinden.

Informatie

18 december – 12 maart 2016
Openingstijden Donderdag t/m zondag van 11.00-17.00 uur
Locatie INFINITY Amstelveenseweg 500 1081 KL Amsterdam
www.arcam.nl/what

Reageer op dit artikel