nieuws

Schilderswijk-bibliotheek terug van weggeweest

Architectuur

In Den Haag is in de Schilderswijk de gelijknamige bibliotheek heropend. In 2013 werd de buurtvestiging van de bibliotheek wegens bezuinigingen gesloten. Na protesten uit de wijk besloot de gemeenteraad in februari 2014 de vestiging te heropenen maar dan als een volwaardige wijkbibliotheek. +31 Architects tekende samen met Architectenburo Millie’s voor het ontwerp.

Schilderswijk-bibliotheek terug van weggeweest

+31Architects en Architectenburo Millie’s (eerder samen verantwoordelijk voor het interieurontwerp van bibliotheek Nieuw Waldeck) maakten niet alleen een ontwerp voor de inrichting van het interieur maar ook voor het aanpassen en open maken van de gevel op de begane grond.

De grote nieuwe houten raamkozijnen aan de straatzijde leveren naast veel extra daglicht een versterkte relatie op tussen binnen en buiten. Met name de zitjes die achter de ramen zijn geplaatst, moeten de bewoners in de wijk weer uitnodigen om terug te komen in de bibliotheek.
Deze aanpassing van de gevels sluit goed aan op de opknapbeurt van de omliggende gevels en bestrating.

Het hele interieur is licht en ruimtelijk van opzet. Daarnaast is ook nagedacht om de in onbruik geraakte ruimte van de binnentuin bij de functie van de bibliotheek te betrekken.

Bib Nieuw Waldeck Den Haag plus 31 architects Bibliotheek Nieuw Waldeck in Den Haag

De bibliotheek is tegenwoordig niet meer alleen een plek om boeken uit te lenen, maar heeft een bredere sociale en ondersteunende functie. Deze verandering is niet alleen te zien aan de extra functies en ruimtes maar ook aan het grote aanbod aan ontworpen ondersteunende functies van partners en instellingen (Servicepunt, Art-S-Cool, Fablab, de Einder, Haag Wonen, Wetwinkel) die de bezoekers op allerlei gebieden kunnen ondersteunen.

De nieuwe indeling is ondanks de dominante kolommen structuur door een herpositionering van de natte cellen veel ruimtelijker geworden met lange zichtlijnen. Daarnaast zijn er een aantal grote maar vooral ook flexibele ruimtes (met veel glazen wanden) die kunnen worden gebruikt en beheerd door creatieve en op cursus gerichte instellingen waardoor met name veel jongeren uit de buurt na school samen nuttig hun tijd kunnen besteden.

Projectgegevens

Opdrachtgever – Dienst Publiekszaken – Bibliotheek Den Haag
Architectenburo – +31ARCHITECTS Millie’s
Project architecten – Jasper Suasso de Lima de Prado, Jorrit Houwert en Mildred van der Zwan
Locatie – Den Haag, Schilderswijk, Koningstraat 439 (NL)

Reageer op dit artikel