nieuws

Nominaties ARC15 Interieur Award bekend

Architectuur

Monadnock, i29 interior architects, Ex Interiors en MMX Architecten zijn genomineerd voor de ARC15 Interieur Award. Dat heeft de jury, onder leiding van Diederik Fokkema, vandaag bekend gemaakt. Deze Award wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Op 19 november aanstaande wordt de winnaar bekend gemaakt tijdens de feestelijke prijsuitreiking in het Energiehuis te Dordrecht.

Nominaties ARC15 Interieur Award bekend

De vier genomineerde projecten zijn geselecteerd uit 62 inzendingen. Door de jury is eerst een long list gemaakt die vervolgens is teruggebracht tot een shortlist met zes projecten. Hieruit nomineerde de jury vier projecten die ze op 29 september zal bezoeken. Naast Koninklijke Tichelaar in Makkum, zijn dat Shop 03 in Amsterdam, Koninklijke Auping in Deventer en Botel in Amsterdam.

De ARC15 Interieur Award wordt dit jaar voor de vierde keer uitgereikt. Vorig jaar is de prijs toegekend aan het interieur van De Rozet in Arnhem door het collectief deMunnik-deJong-Steinhauser en Merk X. De jaren daarvoor wonnen Happel Cornelisse Verhoeven met het Noord-Hollands Archief en PUUR interieurarchitecten met universiteitsrestaurant Lodewijk in Utrecht.

De genomineerden van 2015

 Tichelaar_Nom ARC15 Interieur Award

Monadnock, Koninklijke Tichelaar, Makkum

Om een hard utilitair industriegebouw te veranderen in een aantrekkelijke kantooromgeving, heeft Monadnock voor Koninklijke Tichelaar een zacht en vriendelijk interieur gemaakt. Als lichtend voorbeeld hanteerde de ontwerper de blauwe tentkamer van Karl Friedrich Schinkel in Potsdam. Dit is uitgemond in een enorm, licht textielplafond dat vier grote kamers met verschillende afmetingen met elkaar verbindt. De ruimtelijke samenhang van het kantoor wordt ondersteund door transparante glaswanden en met vilt bedekte maatkasten. De jury proeft in het ontwerp een innovatieve en frisse aanpak.

i23 - Nom ARC15 Interieur Award

i29, shop 03, Amsterdam

Shop 03 in Amsterdam is een pop-up winkel die twee geheel verschillende ervaringen in één ruimte geeft. De bezoeker betreedt bij binnenkomst een installatie met witte panelen in zwarte kaders, die steeds anders beschreven kunnen worden. Zodra de bezoeker zich omdraait ervaart hij een totaal andere winkelruimte. De producten worden hier getoond tussen driehoekige zwarte panelen. De jury is onder de indruk van het verrassende contrast tussen beide werelden.

Auping Nom ARC15 Interieur Award

Ex Interiors, Koninklijke Auping, Deventer

Met het oog op haar werkprocessen, vroeg Koninklijke Auping Ex Interiors fabriek en kantoor te verbinden. Door het restaurant in het hart van het productieproces te maken, ontmoeten fabrieks- en kantoormedewerkers elkaar. Daarnaast is met beperkte middelen het standaard kantoorgebouw getransformeerd tot een inspirerende werkomgeving. Bestaande wanden, systeemplafonds en vloeren zijn behouden en behandeld met c2c-(beton)verf in de Auping-kleuren. Aan dit palet zijn materialen uit de fabriek van Auping toegevoegd. De jury waardeert de grote creativiteit en oorspronkelijkheid waarmee aan een effectieve werkomgeving is gewerkt.

Botel - Nom ARC15 Interieur Award

MMX Architecten, Botel, Amsterdam

Om de uitstraling van een hotelboot in het IJ te verbeteren, ontwierp MMX-architecten samen met cineast en architect Jord den Hollander vijf 6,5 meter hoge hotelkamers die als speelgoedletters het vrolijke silhouet BOTEL vormen. De interieurs van de letters zijn behalve door de initiatiefnemers, ontworpen door Richard Hutten, Ronald Hooft en Moriko Kira. De jury is gecharmeerd door de aanstekelijke combinatie van functionaliteit en plezier.

Samenstelling jury

De jury van de ARC15 Interieur Award bestaat dit jaar uit Diederik Fokkema (voorzitter, Fokkema Partners), Emilie Escher (Financieel Dagblad), Roger Haan (interAlter), Brechje van der Velden (Allen Overy LLP) en Harm Tilman (secretaris, de Architect).

ARC15 Interieur

Doel van ARC15 Interieur is het dichter bij elkaar brengen van de werelden van ontwerp, opdrachtgeverschap en productvormgeving. De prijs wordt uitgereikt aan een in Nederland of België gerealiseerd interieurproject dat zich onderscheidt door een geslaagde synthese van gebruik, techniek en esthetiek. Bij de beoordeling van de ingezonden projecten staan het vernieuwende karakter van het interieur en de wijze waarop de professionaliteit van de ontwerper in het eindresultaat tot uitdrukking komt, centraal.

Prijsuitreiking

De winnaar van de ARC15 Interieur Award wordt op 19 november bekend gemaakt tijdens de ARC15 Award Show in het Energiehuis van Dordrecht.

Reageer op dit artikel