nieuws

Tapijt van houtpulp en castorbonen

Architectuur

Interface heeft een biobased backing ontwikkeld voor zijn tapijttegels. Het is de eerste biobased backing die voldoet aan Europese normen, zoals lage emissies van VOC’s en een hoge stabiliteit.

Tapijt van houtpulp en castorbonen

De nieuwe backing is gemaakt op basis van onder andere houtpulp. 75 procent van het gewicht van vloertegels komt voor rekening van de backing. Van dit percentage is ongeveer 30 procent biobased. De andere 70 procent is vooral calciumcarbonaat, een afvalstroom die vrijkomt bij de productie van gebrande kalk.

Het maken van een nieuwe backing is technologisch nog een hele uitdaging, want omdat het tegels betreft, moeten alle dimensies stabiel zijn. “De tegels mogen niet krimpen, niet uitzetten, niet bollen en niet schotelen”, vertelt senior vice president Operations Europe Ton van Keken. “We hebben dan ook een onderzoek- en ontwikkelafdeling die zich constant met dat soort vraagstukken bezig houdt.”

Castorboon

De biobased garens zijn gemaakt van een polymeer op basis van de castorboon. Dit is een plant die groeit in delen van India waar verder weinig gedijt, die niet concurreert met de voedselketen, maar wel werk oplevert voor de plaatselijke bevolking. “Interface heeft in het verleden al geëxperimenteerd met garens op basis van hennep, riviergras, wol en andere biopolymeren, maar die voldeden niet aan de technische eisen voor de zakelijke markt.” In het product Fotosfera zijn de garens goed voor 15 procent van het gewicht en 62,5 procent daarvan is biomateriaal.

Lees verder op Cobouw.nl

Reageer op dit artikel